Andrew Harijgens (GroenLinks, plaats 13): ‘Geld voor groene en duurzame wijken’
Volgende week kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Ook in West-Brabant staan de kandidaten in de startblokken en voeren met hun partijen volop campagne. ZuidWest Update sprak met een aantal van deze kamerleden-in-spé. Wat beweegt hen en wat hebben ze voor ónze regio in Den Haag in petto? Vandaag de vijfde in de serie: Andrew Harijgens uit Bergen op Zoom, kandidaat 13 voor GroenLinks.
Andrew Harijgens staat op plaats 13 op de kieslijst van GroenLinks. Met de huidige opiniepeilingen is dat een verkiesbare plaats, en het moet wel érg vreemd lopen wil hij niet in de Kamer gekozen worden.
Harijgens (55) is geboren in Liberia, nabij de hoofdstad Monrovia aan de westkust van Afrika. Al op zeer jonge leeftijd verhuisde hij naar Nederland waar hij is opgevoed door zijn grootouders in Bergen op Zoom. Zijn jeugd bracht hij door in de wijk Gageldonk-West; eerst in de Iepstraat en later in de Gentiaanstraat. Sinds 1994 is hij actief voor GroenLinks, als raadslid en uiteindelijk als wethouder. In 2018 nam hij afscheid uit de lokale politiek.
Klimaatbewustzijn
Wat neemt hij mee naar Den Haag, als hij eenmaal gekozen is in de Tweede Kamer? “Duurzaamheid en klimaatbewustzijn, met name in de versteende wijken”, zegt Harijgens. Gageldonk, de wijk van zijn jeugd, ondergaat momenteel een sanering en zijn vroegere flatwoning aan de Gentiaanstraat is inmiddels vervangen door nieuwbouw. De wijk heeft veel appartementen, rijwoningen met kleine tuinen en menig voortuin is door de bewoners dichtgeplaveid met tegels. Makkelijk in het onderhoud maar slecht voor het (leef)klimaat. De stenen houden in de zomer immers de warmte vast en zorgen voor hittestress. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben daar last van.
Hittestress
Daarom zet Harijgens zich in voor méér groen en waterpartijen in stedelijk gebied. Het klimaat verandert immers, er komen warmere en drogere zomers. Het weinige water dat dan beschikbaar is moet niet afgevoerd worden in het riool, maar opgevangen in waterbekkens. Daarom zijn waterdoorlatende bestratingen belangrijk. Maar ook bewoners zélf kunnen het nodige doen tegen verdroging en hittestress, door meer struiken in de tuin te zetten. “Steen eruit, plant erin”, zo vat Harijgens het samen. Als hij op campagnetour gaat en de mensen op straat aanspreekt, dan heeft hij het ook over deze thema’s.
Omslag
Het is een omslag, een andere manier van aankijken naar de klimaatproblematiek. Lokale overheden zoals ook in West-Brabants krijgen extra taken op hun bordje. De GroenLinks-kandidaat wil ook meer geld voor de gemeenten. Het klimaat verandert, en dat vraagt weer om een verandering van het politieke klimaat. Met deze boodschap in gedachten maakt Harijgens zich op voor het Kamerlidmaatschap.