Zundert

Apothekersassistenten staken voor betere cao: ‘Beloning moet het vak recht doen’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Donderdag en vrijdag blijven veel apotheken in Nederland, waaronder Apotheek Zundert, gesloten vanwege stakingen. Apothekersassistenten voeren actie voor een toekomstbestendige cao met een betere beloning. Volgens apotheker en eigenaar van Apotheek Zundert, Jeantine Kostense, is dit noodzakelijk om het beroep aantrekkelijk te houden en een eerlijke vergoeding te krijgen voor het verantwoordelijke werk dat assistenten doen.

Op de eerste stakingsdag is het een stuk rustiger in de apotheek dan op een gemiddelde donderdagochtend. De roldeur is gesloten en de lichten in het ontvangstgedeelte zijn uit. Achter de balies zijn drie mensen hard aan het werk om de meest urgente patiënten alsnog van medicijnen te voorzien. Het zijn apothekers Jeantine Kostense en Samir el Ouakili en farmaciestudent Tiemen Snels.

Het legertje van apothekersassistenten dat normaal rondloopt schittert in zijn afwezigheid. “De cao is in juli 2024 afgelopen. Apothekersassistenten staken nu voor een betere beloning. Het werk dat zij doen, vereist precisie en grote verantwoordelijkheid”, legt Kostense uit. Ze benadrukt dat de assistenten zestien procent minder verdienen dan collega’s in vergelijkbare functies in ziekenhuizen, ondanks eenzelfde mbo-niveau 4-opleiding. “Het is heel terecht dat er gestaakt wordt.”

Ben bang voor een leegloop richting ziekenhuisapotheken

Naast de salariskwestie is er de zorg dat steeds minder mensen kiezen voor de opleiding tot apothekersassistent. “Het vak wordt minder aantrekkelijk en ik ben bang dat dan uiteindelijk een leegloop richting ziekenhuizen komt. Dat zou een klap zijn voor openbare apotheken”, aldus Kostense.

Dubbele gevoelens

Hoewel Kostense de staking steunt, voelt ze ook de pijn ervan. “Als team willen we gewoon goede zorg leveren, medicatie op tijd meegeven met de juiste uitleg. Maar dat kan nu niet. Het hele team voelt zich hier dubbel over.” Wel benadrukt ze dat het sluiten van de deuren nodig is om het probleem hoger op de agenda te krijgen.

Spoedgevallen

Apotheken zorgen er ondanks de stakingen voor dat spoedmedicatie beschikbaar blijft. Apotheek Zundert is telefonisch bereikbaar voor bijvoorbeeld artsen. Antibiotica, inhalatiemedicatie en andere acute medicatie worden op verzoek klaargezet. Nu zijn de gevolgen dus nog te overzien, maar Kostense vreest dat de situatie problematisch wordt als de stakingen langer doorgaan. “Bij mensen met een chronische aandoening zullen de tabletten op een gegeven moment gewoon op zijn.”

Oplopende druk

Naast de twee dagen deze week staan er ook voor komende week meerdere stakingsdagen gepland, die kunnen oplopen tot vier dagen in de vierde week van januari. “Het is nog even afwachten wanneer die dagen precies gepland gaan worden maar ondertussen rijzen mijn zorgen. Nu kunnen we het nog aan maar op het moment dat dit alsmaar door blijft gaan, dan zou het kunnen dat mensen niet op tijd de juiste medicatie krijgen”, zegt Kostense die zich daar behoorlijk zorgen over maakt.

De onderhandelingen tussen werkgevers, vakbonden en zorgverzekeraars verlopen ondertussen naar verluidt moeizaam. De zorgverzekeraars spelen volgens Kostense een sleutelrol in de oplossing. Apothekers krijgen per geneesmiddel een vergoeding waarin personeelskosten verwerkt zitten. “Die tarieven moeten omhoog om een gezonde bedrijfsvoering te waarborgen én het vak aantrekkelijk te houden.”