West-Brabant

Archief van de familie Mastboom-Brosens voortaan ook online te bewonderen

Foto: Mastboom-Brosens Stichting

Sven de Laet Sven de Laet

Het is een van de bekendste namen uit Oud-Gastel: de familie Mastboom-Brosens. Wie nieuwsgierig is, kan het archief van de familie voortaan ook online vinden. “Het is niet alleen belangrijk dat alle documenten bewaard blijven, ze moeten ook toegankelijk zijn.”

Honderden foto’s en ansichtkaarten, maar ook de dagboeken van Henri Mastboom – de zoon van oud-burgemeester Antoon Mastboom. En dat is nog maar een fractie van het totale archief, dat vanaf nu ook vanuit huis te bekijken is. Daarmee komt de wens van Henri uit, die voor zijn dood in 1999 schreef dat hij hoopte dat zijn ouderlijk huis, de volledige inboedel en alle documentatie in hun oorspronkelijke staat bewaard zouden blijven.

Om dat te realiseren, werd de Mastboom-Brosens Stichting in het leven geroepen. Secretaris Cees Vanwesenbeeck heeft nu het initiatief genomen het volledige archief te digitaliseren. “We vinden het als stichting belangrijk dat deze documenten niet alleen bewaard blijven, maar ook toegankelijk zijn. Op deze manier kunnen historici en andere belangstellenden hier altijd gebruik van maken. De inboedel zelf blijft gewoon te bezichtigen in het Mastboomhuis in Oud Gastel.”

Zuurvrije dozen

Met name het afgelopen anderhalf jaar is er een boel werk verzet, vertelt archiefmedewerker Wati Dengkeng-Soenito. “Nietjes, paperclips en insteekmappen zijn allemaal verwijderd en alle stukken zijn in zuurvrije dozen opgeborgen. In totaal leverde dit liefst 47 strekkende meter archief in ons depot op. De inventarisatie is bijgewerkt en voor het eerst terug te vinden op onze website. Een heel mooie aanvulling is dat de dagboeken van Henri Mastboom zijn ingescand en voortaan ook via deze inventarisatie online zijn te lezen.”

Benieuwd naar meer informatie? In de uitzending van Cocktail van dinsdag 14 december zie je een reportage over het kersverse digitale archief. Wie niet kan wachten, kan in onderstaande video van het West-Brabants archief alvast een voorproefje zien.