Arjan van der Weegen (GBWP) wil snelle aanpak woningnood: ‘Bergen schreeuwt om noodwoningen’
Maycretewoningen in Fort-Zeeand in de jaren '80, vlak voor de sloop.
“Zet zo snel als mogelijk noodwoningen neer om het woningtekort in Bergen op Zoom op te lossen.” Die oproep doet oppositieleider Arjan van der Weegen (GBWP) aan de Bergse raad en het college. Het zou gaan om verplaatsbare units die voor een tijdelijke periode, pakweg tien tot vijftien jaar, betaalbare woonruimte moeten bieden. Andere gemeenten kiezen al voor ‘noodwijken’ met tijdelijke woonunits.
Voor woningzoekenden en met name starters is het vrijwel onmogelijk een betaalbare woning te vinden, aldus Van der Weegen. Onlangs was hij in Maastricht, waar de universiteit tientallen woonunits plaatst voor de studenten. “Waarom kan zoiets niet in Bergen op Zoom”, oppert hij. Hij verwijst naar de tijdelijke onderkomens van woonzorgcentra van tanteLouise. “Dat moet ook mogelijk zijn voor de reguliere woningzoekenden.”
Maycrete-huizen
Bergen op Zoom heeft in het verleden al vaker noodwoningen geplaatst, zoals de zogheteten Maycrete-huizen in wijk Fort-Zeekant en bij de Brouwerijbaan. Dat waren destijds houten prefab-woningen die in de naoorlogse periode zijn neergezet jaren ’80 en ’90 weer zijn gesloopt. Ook na de watersnood van 1953 zijn in Halsteren noodwoningen gebouwd, met hulp van de Zweedse regering. De huidige woningen zoals andere gemeenten die inzetten, zijn verplaatsbaar en herbruikbaar.
Betaalbaar bouwen
Afgezien van noodoplossingen om op korte termijn de druk van de ketel te halen, zijn ook langetermijn-maatregelen nodig – stelt de GBWP-voorman. “De mooie huizen die bij ScheldeVesting komen, zijn peperduur en lossen de woningnood niet op. Bergen moet de komende tijd meer inzetten op betaalbaar wonen.” Van der Weegen snapt ook de onmacht en woede van inwoners, die met lede ogen moeten zien hoe enerzijds vluchtelingen voorrang krijgen terwijl ze zelf het nakijken hebben. “Kinderen moeten noodgedwongen bij hun ouders moeten wonen omdat er voor hen geen huis te vinden is. “Natuurlijk moeten vluchtelingen geholpen worden”, benadrukt Van der Weegen. “Maar we mogen onze inwoners niet vergeten. De woningnood is in tientallen jaren niet zó hoog geweest.”