Aswoensdag zet vastenavendvierders weer met beide benen op de grond
Na de drukke carnavalsdagen is Aswoensdag binnen de katholieke gemeenschap aan de beurt. Dit is het begin van de 40-daagse Vastentijd, dat begint met een askruis op het voorhoofd als teken van boetedoening en de wil om te veranderen.
Voor veel katholieken is Aswoensdag een belangrijke dag. Na de carnaval komen zij in de kerk bijeen om stil te staan bij de zonden die zij begaan hebben. Paul Verbeek, pastoor van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom, vindt de Vastentijd iets moois. “Koning David bestrooide zich ook met as als teken van boetedoening. Je hebt vier dagen uitbundig carnaval gevierd hier in het Krabbegat en dan sta je de dag erna stil bij de toegankelijkheid van het leven”, vertelt de pastoor vanuit zijn kerk in de binnenstad van Bergen op Zoom
De Aswoensdagviering na de carnaval is een traditie voor vele katholieken, zo ook vindt één van de bijwoners van de kerkdienst. “De Vastenavend is voorbij en dan moet je weer even met beide benen op de grond blijven staan. Je beseft dat je uit as gekomen bent en dat je als as verdwijnt”, vertelt hij nadat hij een askruis gekregen heeft. “Het heeft dus toch wel een bepaalde betekenis.”
Diepe bekenis
Verbeek denkt dat er steeds meer mensen meedoen aan het vasten. “Ik denk dat dit ook komt door de invloed van onze broers en zussen van de islamitische gemeenschap. Zij houden zich ook heel strak aan de ramadan”, vertelt de Bergse pastoor. “Hierdoor ontdekken een aantal christenen de diepe betekenis van het vasten; jezelf dingen ontzeggen en zelf bepalen wát je jezelf ontzegt.”