Bergen op Zoom

‘Awareness’ maakt museumbezoekers bewust van een veranderende wereld

Een reeks tekeningen en foto's, over klimaatverandering, in de Tuinzalen van het Markiezenhof

Han Verbeem Han Verbeem

Globale opwarming, zeespiegelstijging en smeltende poolkappen: de klimaatverandering heeft een ingrijpende invloed op onze samenleving. In museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom loopt tot eind oktober de expositie ‘Awareness’ met foto’s, kunstwerken en presentaties over de veranderende wereld. Een verandering die ontstaat door menselijk ingrijpen en waar je als museumbezoeker zélf invloed op kan uitoefenen.

Awareness: a matter of time is zeker geen moralistische klimaatdrammerij, maar maakt de bezoekers duidelijk dat hun dagelijks handelen impact op het klimaat heeft. Wel of niet elektrisch rijden, zonnepanelen op het dak of stoken op gas, verre vliegvakanties maken of dichter bij huis je vertier zoeken… het zijn allemaal keuzes die de mensen zélf moeten maken. “Wat je ook kiest, wees bewust van de gevolgen van die keuzes”, zegt Markiezenhof-projectleider Mark Meesters. Alles draait om die bewustwording.

Klimaatkamers

Zo heeft Marjoleine Bakker, van klimaatinitiatief Think Big Act Now, meegewerkt aan de zogeheten ‘klimaatkamers’ in de educatieve ruimte van het Markiezenhof. De bezoekers krijgen daar ’tips en tools’ om zélf de impact op het klimaat te verminderen.

Fotograaf Christian Clauwers (foto links) opent de expo ‘Awareness: a matter of time’, door zichzelf een briefkaart te sturen met daarop een klimaatboodschap. Alle bezoekers van de tentoonstelling zijn uitgenodigd dit voorbeeld te volgen. Naast hem ZuidWest-directeur Maarten van den Boom, de gastspreker bij de openingsbijeenkomst van de expositie – donderdagavond in het Markiezenhof.

Christian Clauwers

Een belangrijk deel van de expo bestaat uit werk van de Antwerpse fotograaf en expeditiereiziger Christian Clauwers. Het gaat verder dan natuurfotografie alleen – Clauwers legt op indringende wijze de destructieve schade van menselijk handelen vast. Keizerpinguins op de rand van een smeltende ijsschots in Antartica, een ijsbeer in een desolate omgeving, inheemse woningen in Polynesië die bedreigd worden door het stijgende water.

Urge to sit dry

Overige deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Boris Maas, een Rotterdamse ontwerper die met The Urge to Sit Dry de focus legt op de gevolgen van de stijgende zeespiegel – veelzeggend is een stoel van ruim twee meter hoog, die symbolisch de strijd tegen ‘natte voeten’ verbeeldt. De Groningse Maria Koijck is ruimtelijk kunstenaar die opkomt tegen afval en verspilling. De textielkunstwerken van Gea Korpel-Beskers uit Roosendaal leggen juist een verbinding tussen mens en natuur.

Lezing

Zondag 14 juli geeft fotograaf Christan Clauwers een lezing, met aansluitend een meet & greet in Het Markiezenhof. Deze begint om 11.00 uur en duurt tot omstreeks 14.00 uur. Zie deze link voor meer informatie.