Oudenbosch

Bakkerij Nagelkerke experimenteert met worstenbroodjes: ‘We bedenken nieuwe varianten’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het warme worstenbroodje is niet weg te denken uit de Brabantse cultuur. Deeg en goed gehakt vormen samen de lekkernij die zelfs terug te vinden is op de Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst. Toch valt er genoeg mee te experimenteren. Zo maakt bakkerij Nagelkerke uit Oudenbosch er een ‘speciaaltje’ van.

“Warme worstenbroodjes!”, klinkt het vanuit de bakkerij. De zoveelste lading wordt uit de oven gehaald door bakker Jan Nagelkerke. “Het is ons belangrijkste product. We verkopen ze echt heel veel.”

Het maken van de lekkernij verveelt Jan niet. Hij probeert zelfs nieuwe varianten te ontwikkelen. “Een worstenbroodje leent zich daar uitstekend voor”, verklaart hij. Op zijn socialmediakanalen postte Jan onlangs een video waarin hij laat zien zijn hoe hij een Mexicaans worstenbroodje bereidt. “Die is gemaakt met nacho’s, kaas en chilisaus.” Dat was het eerste innovatieve worstenbroodje dat hij maakte. “Als dan de eerste goed lukt, ga je opzoek naar nieuwe varianten.”

Mensen vinden dat een echte Brabander van het worstenbroodje af moet blijven.

Op zijn TikTokpagina kan Jan rekenen op veel reacties. Hij roept daar zijn volgers op om met nieuwe ideeën te komen. Er kwamen al snel suggesties binnen, waaronder het Griekse worstenbroodje. “Die is met feta en olijven en gaan we binnenkort maken.”

Nu staat het speciaaltje op het menu. “Dit is een worstenbroodje met curry, mayonaise en uitjes.” Op de vraag of dit dan nog wel een écht worstenbroodje is, kan Jan kort zijn: “Nee.”

Er zijn ook mensen die het niet eens zijn met de innovatieve worstenbroodjes van Jan. “Mensen vinden dat een echte Brabander van het worstenbroodje af moet blijven. Dat doen we ook, we maken er enkel een variant van.”

Je zult niet snel truffel of eendenlever op het worstenbroodje gaan zien.

Ondanks dat Jan de hulp van zijn volgers vraagt over nieuwe worstenbrood varianten, kan hij niet op alle ideeën ingaan. “Ik geef er mijn eigen draai aan”, vervolgt hij. Het idee moet voldoen aan een aantal eisen. “Het moet makkelijk te produceren zijn en de grondstoffen moeten ook betaalbaar zijn. Je zult niet snel truffel of eendenlever op het worstenbroodje zien.”

Lees ook: Wint Eline (17) de titel van ‘Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ voor de tweede keer op rij?