Bang voor de nieuwjaarsduik? Marcel springt wekelijks het ijskoude water in
Zestigduizend mensen dippen bij de Nieuwjaarsduik even kort in het water. Voor de 57-jarige Marcel van der Lugt is dit wekelijkse kost. Ook bij winterse temperaturen is de Bergenaar in het water te vinden. “Het blijft fucking koud.”
Het begon afgelopen zomer. Marcel wilde graag wat coronakilo’s en stress kwijt, maar hardlopen was door een blessure geen optie meer. Dus besloot hij een duik in het diepe te nemen. “Eerst zwom ik bij de Oesterdam, maar na een storm met windkracht zeven, ben ik uitgeweken naar het water bij De Berk.”
Het water was in de zomer een ‘lekkere’ achttien graden, maar naarmate de winter dichterbij kwam, daalde het kwik. “Nu is het ongeveer drie graden. Eén geluk: veel kouder zal het niet worden, zelfs niet als het gaat vriezen.” Marcels langste sessie was ongeveer zeventien minuten. “Maar ik ken ook mensen die het wel een uur uithouden.”
Je moet af en toe checken of je nog helder bent.
Zelf denkt hij dat een half uur hem wel moet lukken. “Maar dat durf ik niet goed. Ik weet niet waar mijn grens ligt, en het laatste wat ik wil is daaroverheen gaan.” Om dat te voorkomen heeft hij een paar trucjes. “Je moet af en toe checken of je nog helder bent. Dus dan doe ik wat simpele sommetjes, zoals vier maal vier.”
Zelf zwemt Marcel vooral om zijn hoofd even leeg te maken. “Ik doe het niet zodat mensen me een bikkel vinden, ofzo. Je hoofd gaat echt even uit.” Daarbij is het volgens Marcel ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. “De temperatuur in de kern van je lichaam kan oplopen tot wel veertig graden. In principe om de vitale organen te beschermen, maar het heeft tegelijkertijd ook hetzelfde effect als koorts. Alle beestjes worden als het ware gedood.”
Bij de ballen kan het wat pijnlijk worden.
Indien je gezond bent en geen hartproblemen hebt, is het voor iedereen te doen, volgens de zwemmer. Máár, voor beginners heeft Marcel wel een belangrijke tip: “Rustig blijven.” Want dát is tijdens de eerste stappen in het water de grootste uitdaging. “Bij de ballen wordt het wat pijnlijk, maar eenmaal erin wordt het zelfs op een gegeven moment aangenaam.”
En nog een laatste voordeel: van de coronakilo’s is hij er inmiddels al tien kwijt.