Hoogerheide

Basisschool De Dobbelsteen viert Prinsjesdag met eigen troonrede

Rick Minnebach Rick Minnebach

Leerlingen van basisschool De Dobbelsteen in Hoogerheide kregen dinsdagmiddag hun eigen troonrede te horen. Niet voorgelezen door koning Willem-Alexander, maar door directeur Rob Jiskoot. De kinderen kregen tijdens de toespraak te horen wat ze aankomend schooljaar kunnen verwachten.

“We willen de nadruk leggen op burgerschap”, legt Jiskoot uit. “We deden al wel wat met het vak, maar we willen uiteraard dat de kinderen goede burgers worden. Ze worden klaargestoomd voor het voorgezet onderwijs, maar we willen ook dat ze de basisschoolperiode goed afsluiten.”

De keuze voor een troonrede komt vanuit het idee dat burgerschap een belangrijk onderdeel is van de regering en democratie. “Uitvoeren is een belangrijk onderdeel van het programma, en vanuit de regering is er natuurlijk volop aandacht voor burgerschap. Vandaar dat we het vandaag vormgeven met onze eigen troonrede”, aldus de directeur.

Leerlingenraad

Naast de plannen van de directie zelf, hebben de kinderen ook ideeën waar ze aan willen werken. “We willen het schoolplein aanpakken. Het is nu een grijze vlakte, maar we willen met de ideeën van de kinderen samen het plein gaan vormgeven”. De kersverse leden van de leerlingenraad vinden het ook belangrijk dat er minder gepest wordt en dat kinderen goede lessen krijgen. De leerlingen zijn gekozen door middel van een verkiezing, net zoals in de politiek.