Roosendaal

Begroting Roosendaal balanceert tussen bezuinigingen en investeringen

Kitty Joachems Kitty Joachems

Wethouder Evelien van der Star opent de presentatie van de begroting Roosendaal met duidelijke woorden: “we presenteren voor 2025 een sluitende begroting. Als college zetten we in op de toekomst van Roosendaal. We willen de stad laten groeien en bloeien.” Volgens de wethouder bevat de begroting een zorgvuldig evenwicht tussen noodzakelijke bezuinigingen en strategische investeringen in de gemeente.

Van der Star licht de verschillende investeringen toe die de gemeente voor ogen heeft. “We investeren in de openbare ruimte” legt ze uit.” Een ander belangrijk project is de energiekring, een parel voor de stad.” Met deze initiatieven onderstreept de gemeente de focus op duurzaamheid en cultuur. “Daarnaast investeren we in een gezonde levensstijl en een opgeruimde binnenstad.” De wethouder vertelt dat de fietsenstallingen gratis toegankelijk blijven. Maar wie met de auto naar de stad komt, krijgt te maken met hogere parkeertarieven.

Verhogingen en bezuinigingen

Ook de onroerendezaakbelasting (OZB) gaat omhoog. “Uit onderzoek blijkt dat onze gemeente twintig procent minder OZB heft dan vergelijkbare gemeenten. Met het oog op het tekort aan inkomsten, is het belangrijk om dat in te lopen.” Dit betekent volgens de wethouder voor een gemiddelde woning met een WOZ-waarde van drie ton een verhoging van ongeveer twee euro per maand. Van der Star benadrukt dat deze verhogingen noodzakelijk zijn om de financiële situatie van de gemeente te verbeteren. “We willen de bestaanszekerheid van onze inwoners niet aantasten. Dat is voor ons een belangrijke prioriteit.”

Investeren in welzijn

Een ander belangrijk punt in de begroting betreft de investering van ruim vijf ton in de indicatieloze dagbeleving. “Dit project is gericht op het verbeteren van het welzijn van onze inwoners. We willen tien locaties openen waar mensen kunnen samenkomen, zonder dat ze een indicatie nodig hebben,” zegt Van der Star. Ze stelt dat tachtig procent van de ouderenzorg bestaat uit welzijn en niet uit verpleging. Dit project zal helpen om eenzaamheid tegen te gaan en de kwaliteit van leven in Roosendaal te verhogen.

Jeugdzorg en ambtelijke organisatie

De begroting laat ook bezuinigingen binnen jeugdzorg zien. Dat heeft volgens wethouder Van der Star alles te maken met een andere aanpak. “We investeren nu extra in jeugdprofessionals. We willen de achterstanden wegwerken, maar tegelijkertijd het aantal mensen dat in de jeugdzorg terechtkomt, verminderen”, legt ze uit. Deze aanpak heeft als doel om problemen bij de wortel aan te pakken en te voorkomen dat gezinnen in de jeugdzorg belanden.

Daarnaast neemt de wethouder de ambtelijke organisatie onder de loep. “We besparen één miljoen op de ambtelijke organisatie en proberen de inhuur van personeel te verminderen.” Deze maatregelen moeten zorgen voor een efficiëntere inzet van middelen. De wethouder benadrukt dat er geen mensen ontslagen worden en dat inwoners niets merken van deze bezuinigingsronde. “De dienstverlening blijft zoals mensen van ons gewenst zijn.”

Sluitende begroting voor de toekomst

De wethouder kijkt ook vooruit naar de begroting van 2026. Veel gemeenten betitelen dat jaar als een Ravijnjaar. “In dat jaar verwachten we een tekort van ruim twee miljoen. Dit tekort dekken we uit onze algemene reserve,” aldus Van der Star. Ondanks de uitdagingen blijft ze positief. “Na 2026 zien we een lichte stijging van de inkomsten. Het is belangrijk dat we niet nu al drastische bezuinigingen doorvoeren die de inwoners nog meer in de portemonnee raken.”

In de presentatie van de begroting Roosendaal benadrukt wethouder Van der Star de noodzaak van een evenwichtige aanpak, waarin zowel investeringen in de toekomst als noodzakelijke bezuinigingen aan de orde zijn. De focus ligt op een leefbare gemeente, waar welzijn voorop staat en de gemeente zich voorbereidt op een duurzame toekomst.

Nu de begroting gepresenteerd is, is de gemeenteraad aan zet. Eerst staat de begroting op de agenda van de commissievergadering van 17 oktober. De definitieve besluitvorming volgt tijdens de raadsvergadering van 7 november.