West-Brabant

België voert inreisbeperkingen in voor Nederlanders, goedkoop tanken komt niet in gevaar

Maarten Elst Maarten Elst

De Belgische overheid gaat nieuwe coronamaatregelen doorvoeren die gevolgen hebben voor Nederlanders. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de gevolgen echter niet zo desastreus als eerder tijdens de coronapandemie. Nederlanders dienen een negatieve pcr-test of coronacertificaat op zak te hebben, maar controle vindt enkel plaats op toeristische locaties. Voor dagelijkse handelingen zoals boodschappen doen of tanken zullen er geen actieve grenscontroles worden uitgevoerd, aldus de politie.

Eind vorige week kondigde de Belgische overheid plots strengere inreismaatregelen aan voor bewoners uit Nederland. Sinds zaterdag 17 juli beschouwt België haar noorderburen als een rood gebied, wat voor de nodige extra maatregelen zorgen. Zo moeten Nederlanders die korter dan 48 uur in België verblijven een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur of een coronacertificaat kunnen voorleggen.

Waar wordt er gecontroleerd?

In tegenstelling tot voorgaande inreisbeperkingen, zal de politie ditmaal geen actieve grenscontroles doorvoeren. “Het gaat voornamelijk om enorm toeristische locaties in België”, vertelt een woordvoerder van politiezone Grens. “Denk hierbij aan internationale treinstations en luchthavens. Nederlanders en alle andere inwoners van rode gebieden moeten een negatieve test of een coronacertificaat kunnen voorleggen. Wie evenementen met meer dan 1.500 aanwezigen bezoekt, heeft een Covid Safe Ticket nodig.”

Wat is een Covid Safe Ticket?

Een zogeheten Covid Safe Ticket is de Belgische variant van het Europese coronacertificaat, oftewel het Digital Covid Certificate. Op deze manier wil men in België veilige massa-evenementen met meer dan 1.500 deelnemers mogelijk maken. Een Covid Safe Ticket is enkel voor mensen die minstens veertien dagen volledig ingeënt zijn, een bewijs van herstel van een covid-infectie kunnen voorleggen of een negatieve snel- of PCR-test hebben die niet ouder is dan 48 uur. De Belgische overheid laat antigeentests niet toe.

Wat als je langer dan 48 uur in België verblijft?

Ondanks dat Nederland als rood gebied wordt gezien, hoef je niet direct in quarantaine. Bij een verblijf van minder dan 48 uur is er geen test nodig. Een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie volstaat. Wie dat niet kan voorleggen, kan met een recente negatieve PCR-test van 72 uur voor aankomst het land inreizen. Ook is een herstelcertificaat van maximaal elf dagen oud voorzien van een positieve test op Covid-19 (maximaal 180 dagen oud) geldig.

Wie voor langere tijd naar België wil, moet 48 uur voor aankomst het zogeheten Passagier Lokalisatie Formulier invullen.