Ossendrecht

Benegora stapt óók naar Raad van State om Ze-Bra, maar: ‘We blijven in gesprek’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Ook milieuvereniging Benegora dient bezwaar in bij de Raad van State, tegen het geplande windpark van Ze-Bra. Dat komt op de grens van Ossendrecht en Rilland, waarvan twee molens op Brabants gebied en veertien nabij Rilland in Zeeland. Eerder maakte actiegroep Ossendrecht Windstil de stap naar de rechter bekend maar Benegora kiest voor een andere insteek, zegt secretaris Bert Zwiers: de vereniging is niet tegen het windpark maar wil wél de plannen aanpassen wat betreft de te verwachten geluidshinder. “We blijven nog steeds in gesprek”, zegt Zwiers.

Het lijkt tegenstrijdig: bezwaar aantekenen bij de rechter én tegelijkertijd aan tafel zitten met de ontwikkelaars. Maar dat gaat allemaal in goed onderling overleg, benadrukt Zwiers. “De wetgeving is nu eenmaal zo, dat we deze procedurele stappen moet doorlopen om onze bezwaren overeind te kunnen houden.” Zwiers heeft goede hoop dat hij met de initiatiefnemers tot overeenstemming komt. Het molenpark omvat windturbines met een tiphoogte van 200 meter, twintig meter hoger dan de Domtoren van Utrecht dat lange tijd gold als het hoogste gebouw van Nederland.

Omwonenden

Bij het protest van Ossendrecht Windstil is dat anders. De bewonersgroep heeft zich onlangs omgevormd tot vereniging, om zodoende de milieuvergunning van Ze-Bra aan te kunnen vechten. Het gaat deze groep om de twee molens bij Ossendrecht en wil één daarvan uit de plannen laten schrappen. Just Janz stelt dat de belangen teveel uitéénlopen om een gezamenlijk protest in te dienen. Alle drie de beroepsprocedures -van Windstil Ossendrecht, van Benegora, en van de verenigde milieuorganisaties- zijn inmiddels aangemeld bij de Raad van State. Het aantekenen van bezwaar kon tot 22 december.