Beneluxtrein Roosendaal behoort tot geschiedenis
© Christian Traets Fotografie
Wat een feestelijke bedoeling zou moeten worden is door de Roosendaalse en Bergse politiek omgedraaid in een memorabele deceptie. Onder een luid fluitconcert verliet de allerlaatste Benelux-trein gisterenavond perron 4a vanaf station Roosendaal. Volgens de lokale politici “een pijnlijk moment”. De reis vanuit de stad naar België gaat nu vele malen langer duren.
De NS zag het afscheid heel anders voor zich. Het moest een klein feestje worden met een hapje en een drankje. Regiodirecteur van de NS, Jeroen Alting von Geusau, vondt dat hier op gepaste wijze aandacht aan besteed moest worden: “je kunt een trein, waar zoveel emotie in zit voor veel mensen, niet zomaar voorbij laten gaan”, verteld hij bij Omroep Brabant.
De initiatiefnemer achter de actie is Michael Yap van de Roosendaalse PvdA. Hij ziet dit als een dieptepunt voor de stad. Samen met enkele politici verzamelde hij zich op het ietwat treurig uitziende perron. Hier overhandigde Yap een oude affiche uit 1957 waarop de komst van de Beneluxtrein wordt aangekondigd. Op de achterkant staat “tot snel hopelijk”, hij hoopt op een snelle terugkeer van een directe trein richting Antwerpen.
De Roosendaalse burger moet als het aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt, wachten tot minstens 2020. Dan staat er verbinding op de planning die de grens over moet gaan naar België. Tot die tijd is het nog altijd een doorn in het oog van de lokale partijen en de burger.