Bergen op Zoom

Bergen op Zoom maakt werk van cybersecurity: ‘Een veilige overheid is een betrouwbare overheid’

Afbeelding ter illustratie. (Foto: Nationale Beeldbank)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom wil serieuze stappen nemen om de digitale veiligheid te versterken – zegt wethouder Joost Pals. In een wereld waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, vindt het gemeentebestuur het van groot belang om haar systemen te beschermen en de gegevens van inwoners veilig te houden. “We doen dit om onze dienstverlening betrouwbaar te houden, maar ook om persoonlijke gegevens van inwoners goed te beschermen,” aldus wethouder Pals.

Van het aanvragen van een paspoort tot het ontvangen van toeslagen en het regelen van jeugdzorg: veel gemeentelijke diensten verlopen digitaal. Wanneer systemen uitvallen door bijvoorbeeld een cyberaanval, kunnen inwoners direct de gevolgen ondervinden. Om dat te voorkomen, werkt de gemeente continu aan een veilige digitale infrastructuur.

Tweestaps-verificatie

Het afgelopen jaar zijn al verschillende maatregelen genomen. Zo wordt inloggen op gemeentelijke systemen steeds vaker beveiligd met tweestaps-verificatie, en worden software-updates regelmatig doorgevoerd om zwakke plekken te dichten. Ook zijn medewerkers getraind in het herkennen van digitale risico’s en is het mogelijk om verloren mobiele apparaten op afstand te wissen.

Strikte geregeld

Daarnaast wordt de toegang tot gevoelige gegevens strikter geregeld, aldus Pals. Alleen medewerkers die bepaalde informatie echt nodig hebben, krijgen toegang. Jaarlijks worden de systemen getest op kwetsbaarheden en wordt geoefend met noodscenario’s. De gemeenteraad controleert jaarlijks hoe het met de digitale veiligheid gesteld is. Uit de meest recente landelijke rapportage zou volgens de wethouder blijken, dat Bergen op Zoom duidelijke vooruitgang boekt.

Nieuwe wetgeving

Bergen op Zoom kijkt ook vooruit, merkt Pals op. Binnenkort treedt de nieuwe Cyberbeveiligingswet in werking, die strengere eisen stelt aan digitale veiligheid binnen (semi-)overheden en vitale organisaties. De gemeente  bereidt zich hier actief op voor, onder meer door het aanscherpen van beveiligingsprotocollen, het opstellen van noodplannen en het verbeteren van toegangscontroles.