Bergen op Zoom

Bergen op Zoom staat stil bij 77 jaar bevrijding: ‘Blijven herdenken’

Maarten Elst Maarten Elst

Bergen op Zoom heeft woensdagochtend stilgestaan bij het feit dat het 77 jaar geleden bevrijd werd door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed het met kransleggingen op de Britse begraafplaats, bij het Arnoldus Asselbergsplantsoen en bij het Thaliaplein. Met de kransleggingen wil het haar oorlogsverleden herdenken en de vrijheid koesteren.

Het Bergen op Zooms Blazers Ensemble staat woensdagochtend al klaar op de Britse begraafplaats. Aan de Ruytershoveweg begint traditiegetrouw het eerbetoon aan de gevallen soldaten en de herdenking van 77 jaar vrijheid. Ceremoniemeester Sjef de Wit neemt het woord tot zich. “We zijn vandaag begonnen op de Britse begraafplaats. Daarna naar het bevrijdingsmuseum aan het Arnoldus Asselbergsplantsoen. Om vervolgens op een gegeven moment op het Thaliaplein uit te komen waar een oorlogsmonument staat. Deze drie monumenten worden altijd bezocht met zulke momenten.”

Kransleggingen

Burgemeester Frank Petter mag namens het gemeentebestuur op elke locatie als allereerste een krans leggen. Kort daarna volgen de andere delegaties. “Er waren mensen bij van het verzet. Er waren ook mensen bij van Escape. Maar er waren ook mensen van stichting Bevrijding Brabantse Wal”, somt ceremoniemeester De Wit op.

“Ook de nabestaanden en nakomelingen van de gevallen Britse en Canadese soldaten waren aanwezig. Die zijn naar Bergen op Zoom afgereisd om hun kameraden te herdenken. In die zin was het op de Britse begraafplaats aan de Ruytershoveweg iets uitgebreider dan op de andere twee locaties”, vervolgt De Wit.

Bijzonder gedicht

Een van de nakomelingen van één van de geallieerden droeg op de Britse begraafplaats nog een gedicht voor. “Ik denk dat het op een gegeven moment heel treffend was wat hij vertelde over smaak en geluid, maar vooral over vrijheden”, aldus De Wit. “Ik denk dat hij de toon precies trof. Afgelopen zondag had hij het ook al voorgelezen. Naar mate ik het vaker hoor, komt het ook beter binnen.”

Blijven herdenken

De ceremoniemeester benadrukt dat blijven herdenken hartstikke belangrijk is. “Dat doen we ook middels de scholen er bij te betrekken. Een van die projecten is bijvoorbeeld ‘face 2 graves’. Daar zijn middelbare scholen mee aan de slag gegaan. Daarnaast hebben we ook nog het project ‘adopteer een monument’. Dat doen vooral de basisscholen. Op die manier proberen we juist het bewustzijn te creëren”, aldus De Wit.