Bergen op Zoom versoepelt regels bijzonder bijstand: huisbezit telt niet meer mee

Foto: © Nancy Beijersbergen/Nationale Beeldbank
De gemeente Bergen op Zoom heeft de regels voor bijzondere bijstand aangepast. Zo telt het eigen woningbezit niet meer mee, bij toekenning van de geldelijke steun. Door deze veranderingen kunnen meer inwoners nu gemakkelijker hulp krijgen bij bijzondere kosten – zegt wethouder Dominique Hopmans. Momenteel besteedt de gemeente jaarlijks 1,4 miljoen aan bijzondere bijstand voor zo’n 900 inwoners.
“Het doel van deze wijzigingen is om de toegang tot bijzondere bijstand makkelijker te maken, vooral voor mensen met een laag inkomen,” zegt wethouder Hopmans. “We willen dat iedereen die in moeilijke omstandigheden zit, de hulp krijgt die ze nodig hebben.”
Eenvoudiger voor huiseigenaren
Een belangrijke verandering is dat inwoners met een laag inkomen die een eigen woning bezitten, deze niet meer hoeven te verkopen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. “Vroeger werd een eigen huis meegerekend als vermogen, wat het moeilijker maakte om hulp te krijgen. Nu wordt een eigen woning niet meer als vermogen gezien. Dit maakt het voor veel mensen gemakkelijker om hulp aan te vragen,” legt Hopmans uit.
Meer kans voor samenwonenden
Ook mensen die samenwonen, kunnen nu vaker bijzondere bijstand krijgen. Voorheen kregen inwoners met een uitkering die samenwoonden vaak geen bijstand door de zogenoemde kostendelersnorm. “Nu beschouwen we bijzondere kosten als persoonlijke uitgaven, ongeacht of iemand samenwoont of niet. Dit betekent dat mensen die eerder geen hulp kregen, nu wel beter ondersteund kunnen worden,” zegt Hopmans.
Minder administratieve lasten
Daarnaast hoeven inwoners met een vast laag inkomen, zoals een pensioen of een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, minder vaak opnieuw beoordeeld te worden. “Dit vermindert de administratieve rompslomp en geeft mensen meer zekerheid. Ze hoeven niet steeds opnieuw hun situatie te laten beoordelen,” vertelt de wethouder.
Eenvoudiger aanvragen
Dankzij de nieuwe regels wordt het aanvragen van bijzondere bijstand eenvoudiger en toegankelijker. “Inwoners die hulp nodig hebben, kunnen nu sneller en gemakkelijker de ondersteuning krijgen die ze verdienen. We hopen dat deze veranderingen het leven voor veel mensen wat makkelijker maken,” sluit Hopmans af.