Bergen wil eenduidigheid: geen landenvlaggen meer voor stadhuis bij rampen
De internationale vredesvlag.
De gemeente Bergen op Zoom wil meer eenduidigheid in het gebruik van vlaggen, als steunbetuiging bij internationale rampen. Dat gebeurt voortaan alleen binnenshuis, in de hal van het stadskantoor. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zal voor maximaal één dag de Nederlandse vlag voor het stadhuis halfstok hangen – zo heeft het college besloten.
Bij de herdenkingsplek in het stadskantoor kunnen inwoners hun medeleven betuigen aan slachtoffers van oorlogs- en natuurgeweld. Deze locatie wordt voorzien van drie vlaggenstandaards, met aan de linkerkant de VN-vlag, aan de rechterkant de vredesvlag, en in het midden de rood-wit-rode gemeentevlag met het Bergse stadswapen. “De vredesvlag symboliseert een duidelijke intentie, de VN-vlag is neutraal en de gemeentevlag benadrukt het medeleven vanuit de lokale gemeenschap”, zo laat burgemeester Margo Mulder weten.
Plaquette
Onderaan de vlaggenstandaard of op een zuil wordt een plaquette aangebracht met de tekst: “Het bestuur en de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom leven mee met de slachtoffers van natuur-, oorlogs- en terreurgeweld waar ook ter wereld.” Alleen in uitzonderlijke situaties, “waarbij sprake is van een internationale noodsituatie met aanzienlijke en brede maatschappelijke impact, en wanneer een meerderheid van de gemeenteraad hierover besluit”, wordt in overleg met het Kabinet voor het oude stadhuis uitsluitend de Nederlandse vlag één dag halfstok gehangen.
Niet consequent
In een brief aan de gemeenteraad meldt het college dat recentelijk is gebleken dat de gemeente Bergen op Zoom niet consequent was in dit beleid. Bijvoorbeeld, bij de laatste grote aardbeving in Turkije werd de Turkse vlag halfstok gehangen, maar de vlag van Syrië werd niet gehesen, hoewel daar ook slachtoffers waren te betreuren. Bij de aardbeving in Marokko werd besloten de Nederlandse vlag halfstok te hangen, wat als selectief en polariserend kan worden ervaren. In het conflict Israël-Gaza heeft de gemeente bewust geen landenvlaggen gehesen, om maatschappelijke tegenstellingen te vermijden.