Bergen op Zoom

Cuypersgenootschap wil deel Huize St. Catharina behouden

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Monumentenorganisatie het Cuypersgenootschap vindt dat een deel van Huize St. Catharina in Bergen op Zoom, bekend als ’t Ketrientje, gered moet worden van de sloop. Ze vraagt de gemeente Bergen op Zoom het pand uit te roepen tot gemeentelijk monument.

Zorgorganisatie TanteLouise heeft andere plannen met het pand. TanteLouise wil alleen de oude kapel laten staan. De rest wordt dan vervangen door zorg- en koopappartementen met een parkeergarage. De nieuwbouwplannen zijn in oktober gepresenteerd. TanteLouise verwacht het zorgcomplex in 2021 klaar te hebben.

Beeldbepalend

Maar volgens het Cuypersgenootschap is Huize St. Catharina beeldbepalend voor het Sint Catharinaplein in Bergen op Zoom. Ze noemt het pand van grote waarde door de architectuur en de cultuurhistorie. Het Cuypersgenootschap wil dan ook graag dat de oudere delen van Huize St. Catherina bewaard blijven. Dat zijn de delen van voor de Tweede Wereldoorlog.

Oud en nieuw combineren

“Wij hebben de gemeente Bergen op Zoom verzocht om bij de ontwikkelaar aan te dringen op nader onderzoek van hergebruik van de meest waardevolle (vooroorlogse) delen van het complex,” schrijft het Cuypersgenootschap. De jongere delen van Huize St. Catharina zijn gebouwd tot in de jaren 80 van de 20e eeuw. Het Cuypersgenootschap vindt sloop van dat gedeelte geen probleem. “Een zorgvuldige combinatie van oude en nieuwe architectuur kan een enorme impuls geven aan dit historische deel van Bergen op Zoom.”

Belangrijk plein

Het Cuypersgenootschap noemt het Sint Catharinaplein “een belangrijk plein in het noordelijk deel van de historische binnenstad.” In de 19e eeuw groeide de bevolking van Bergen op Zoom snel en kwam er behoefte aan ouderenzorg. En dus werd er een verzorgingshuis gebouwd. Het enige dat daarvan nu nog over is, is de Sint Catharinakapel op het binnenterrein.

In 1929 is een nieuw hoofdgebouw gebouwd aan het Sint Catharinaplein. En in 1933 kwam daar het zusterhuis bij aan de Geweldigerstraat. De rest van het complex is in de loop der tijd bijgebouwd en aangebouwd, tot in de jaren 80 van de 2oe eeuw toe. Het Cuypersgenootschap wil het vooroorlogse deel beschermen en hoopt dus dat Bergen op Zoom er een gemeentelijk monument van maakt.