Bergen op Zoom

Bergs college kijkt ‘op dieper niveau’ naar Bestemmingsplan Buitengebied Oost

Stockfoto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bestemmingsplan Buitengebied (BBP) Oost is een hoofdpijndossier voor de Bergse wethouder Barry Jacobs. Nadat een eerdere herziening van het BBP Oost door de gemeenteraad terug naar de tekentafel is verwezen, en vervolgens gekozen is voor een ‘conserverend’ plan, lijkt er nu alsnog sprake van een planwijziging. Dat heeft het college van B&W donderdag laten weten. Naar aanleiding van de vele zienswijzen die door inwoners en belanghebbenden zijn ingediend, heeft Jacobs besloten “op een dieper niveau” naar het bestemmingsplan te kijken.

Nieuwe ontwikkelingen

In de raadsvergadering van 18 december 2019 is besloten om een nieuw, conserverend bestemmingsplan ter inzage te leggen. “Kenmerk van een conserverend bestemmingsplan is dat de bestaande, legale  situatie in het bestemmingsplan wordt vastgelegd.” Nieuwe ontwikkelingen worden in beginsel niet meegenomen. Inmiddels heeft het Bergse college besloten om geen conserverend maar een gewijzigd bestemmingsplan aan de gemeenteraad voor te leggen.

Zienswijzen

Op het ontwerpbestemmingsplan, dat vanaf 4 juni 2020 gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen zijn in totaal 46 zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen geven mede aanleiding tot “een kwaliteitsslag”, aldus Jacobs.  “Zo is naar voren gekomen dat door de jaren heen bestemmingen en aanduidingen niet meer accuraat waren.”  Daardoor zijn bijvoorbeeld bepaalde functies onder het zogeheten overgangsrecht gebracht.

Lange voorgeschiedenis

Dit is reden geweest om “op een dieper niveau naar het bestemmingsplan te kijken en ook naar locaties waarvoor geen zienswijze is ingediend”, aldus wethouder Jacobs. Zo veel als mogelijk zijn ‘fouten’ die gedurende de lange voorgeschiedenis in het bestemmingsplan Oost zijn geslopen eruit gehaald.

Actuele wetgeving

Daarnaast is het bestemmingsplan Buitengebied Oost 2020 in overeenstemming gebracht met actuele wet- en regelgeving. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant (Iov).