Bergs college wil duurzame wijk met 130 woningen op de Brombeer
Het voormalige terrein van de Brombeer, gezien vanaf de rotonde bij de Markiezaatsweg, (Google StreetView)
Op het voormalige terrein van de Brombeer aan de Antwerpsestraatweg moet een nieuwbouwwijk komen met 130 duurzame woningen in de prijscategorie ‘betaalbaar’. Dat heeft wethouder Joey van Aken woensdag namens het Bergse college bekendgemaakt. Het vroegere voetbalveld van VV Nieuw-Borgvliet ligt al jaren braak. In 2010 is de club verhuisd naar sportpark De Markiezaten.
Op de Brombeer moeten “betaalbare en duurzame woningen beschikbaar komen voor diverse doelgroepen”, zo laat Van Aken weten. In de regio is een groot tekort aan woningen. Het Bergse college heeft daarom ambitieuze plannen voor de bouw van honderden extra woningen om de woningmarkt weer vlot te trekken. Vorige maand ondertekenden de West-Brabantse gemeenten een gezamenlijke woondeal, waarbij de provincie en het Rijk meewerken om versneld te kunnen bouwen.
Deelplan Wal 2e fase
De nieuwe wijk is onderdeel van het deelplan Wal, fase 2, van het bestemmingsplan Markiezaten-Borgvliet. Al bij de verhuizing van de voetbalvereniging was duidelijk dat er woningen zouden komen maar door de toenmalige crisis op de woningmarkt is het niet tot ontwikkeling gekomen. In 2016 had het toenmalige college plannen voor een woonwagenkampje op de Brombeer, maar dit voorstel ging van tafel na hevige protesten van omwonenden.
Bestemming
De Brombeer was vroeger eigendom van schrijver A.M. De Jong – bekend van de boekenreeks Merijntje Gijssen. In 1953 is een deel van het terrein afgegraven om de dijkgaten na de Watersnoodramp te dichten, nadien kwam er het vaste hoofdveld van VV Nieuw-Borgvliet. De Jong’s weduwe heeft het veld in 1955 geschonken aan de gemeente onder de voorwaarde dat het een sportbestemming behoudt. Ondanks deze bepaling heeft de gemeente in 2010 besloten de bestemming van het terrein te veranderen in ‘wonen’. Natuurorganisaties hadden daar kritiek op. Bebouwing van de Brombeer zou het landschappelijk karakter van de Brabantse Wal aantasten.