Bergs onderzoek naar verf van zeewierresten
Vanuit de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom wordt gewerkt aan verf van zeewier. De coating die gemaakt moet worden van resten van zeewierkwekerijen zou een uitstekend alternatief zijn voor de chemische coatings die nu op de markt zijn. Wij zochten in Yerseke en Bergen op Zoom uit hoe dat werkt.
Door: Vincent Krijtenburg
In het project ZCORE wordt onderzocht hoe zeewierreststromen kunnen worden ingezet voor de productie van bio-coatings (verf) met superieure eigenschappen ten opzichte van hun fossiele tegenhangers.
De suikers uit reststromen van algen kunnen worden omgezet in bio-aromaten. Aromaten worden gebruikt in kunststoffen, verven, additieven zoals UV-stabilisatoren en pigmenten, vezels, cosmetica, farmaceutica en voedselingrediënten zoals vitamines, kleur- en smaakstoffen. Aromaten worden nu nog gewonnen uit aardolie.
De coatingsindustrie wil volgens de onderzoekers graag een volledige biobased coating ontwikkelen om zo in te spelen op de klimaatdoelstellingen en de marktvraag. Het ZCORE-project werkt specifiek aan 100% biobased alkydharsen (verf). Door een hoge slijtvastheid, glans en UV-resistentie zou de bio-coating competitief kunnen zijn met fossiel-gebaseerde coatings.
Partners in het ZCORE project zijn onder meer TNO, Avans hogeschool, Maastricht University en Engineering Chemicals. Eén van de projectpartners, Seaweed Harvest Holland, is recent failliet gegaan, nadat vorig jaar de eigenaar bij een ongeval overleed. Seaweed Harvest Holland kweekte zeewier in de Oosterschelde.