Bergen op Zoom

Bergse ‘babyboom’ maakt toekomstige generaties bewust van hun leefomgeving

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Bij bio-tuinderij De Kromme Lepel is een groepje vrouwen druk in de weer met een flinke zak potgrond en emmers water. De Bergse dames vormen het burgerinitiatief De Eetbare Stad. Hun eerste project, BabyBoom, is inmiddels van start. Kersverse ouders Mariska van Leeuwen en Clint Dekkers kregen onlangs het eerste appelboompje uitgereikt. “We hechten veel waarde aan de natuur in onze eigen leefomgeving. Dat willen we ons dochtertje Marly ook meegeven.”

De Eetbare Stad is op initiatief van de gemeente opgezet als vorm van burgerparticipatie. Het initiatief moet zorgen voor meer biodiversiteit in de gemeente Bergen op Zoom. Het eerste project van de Eetbare Stad heet BabyBoom.

Met het project creëren de vrouwen een aantrekkelijke buurt voor toekomstige generaties. “In een hele versteende wijk, met allemaal beton, voel je je niet prettig,” zegt Jolande Vermaas. “Meer eetbaar groen draagt bij aan een verbeterde leefbaarheid.”

Klimaatbewust opvoeden

Mariska van Leeuwen uit Bergen op Zoom beviel 25 januari van haar dochtertje Marly. Een van haar collega’s bij WijZijn Traverse tagde haar in een Facebookbericht over het BabyBoom-initiatief. “Bij de geboorteaangifte ontving ik ook een flyer in het geboortepakket.” Ze werd er erg enthousiast door, mede doordat ze vaak met haar partner Clint gaat kamperen op een natuurcamping. Vrijdag ontvingen zij het eerste appelboompje.

Appeltjes groeien niet in de supermarkt, maar aan haar eigen boompje.

Het stel is van plan om hun dochtertje klimaatbewust op te voeden. “We hechten heel veel waarde aan de natuur en het bos in onze eigen leefomgeving. We willen Marly meegeven dat appeltjes niet in de supermarkt groeien, maar aan haar eigen boompje.”

Waar ze het boompje gaan planten, weten de kersverse ouders nog niet. “Of in de tuin of in een van de twee toekomstige BabyBoomgaarden.” Die gaat De Eetbare Stad, samen met de gemeente, realiseren in het Amaliapark en in een groenzone aan de Wouwsestraatweg. De gemeente is faciliterend en gaat tussen de boompjes door maaien.

Festival met appeltaart

Overigens denkt het burgerinitiatief naast appelboompjes ook na over het geven van een notenboom aan baby’s en hun ouders. “Het zou mooi zijn als er een plukroute ontstaat. We willen de kinderen iets tastbaars meegeven,” legt vrijwilligster Els Roepers uit.

We zien de kinderen én de bomen groeien.

Het BabyBoom-project duurt een jaar. Daarna wil De Eetbare Stad een Appelfestival in Bergen op Zoom gaan organiseren. “In het najaar, als de appels rijp zijn,” aldus Vermaas. Het festival, waar ze veel appeltaarten wil gaan bakken, wordt elk jaar herhaald. “Zo zien we de kinderen én de boompjes groeien.”

Via de website van De Eetbare Stad kunnen kersverse ouders uit de gemeente Bergen op Zoom een appelboompje aanvragen. Inmiddels zijn er al dertig aanvragen binnengekomen.