Bergse bouwclubs vinden bezuiniging grote financiële vergissing
De bouwclubs in Bergen op Zoom krijgen toch geen geld voor nieuwe loodsen om carnavalswagens te bouwen. De Bergse gemeenteraad is teruggekomen op een eerder genomen beslissing. De gemeente heeft een groot geldtekort en moet bezuinigen. De Bergse wagenbouwers zijn zéér boos, maar geven zich niet zomaar gewonnen.
“Een veldslag verliezen betekent nog niet dat je de oorlog verliest”, aldus Ron den Houting. Hij is voorzitter van Stichting Bergse Bouwers en natuurlijk niet blij met de aangekondigde bezuiniging. “Een al genomen besluit moet je uitvoeren”, vindt hij. De raad gaf in 2017 een volmondig ja op de plannen en het budget is er dus voor, stelt de bestuurder. Hij is bang dat het Bergen op Zoom al snel veel meer gaat kosten als er echt een streep gaat door het plan.
Onveilige situaties
“De Bergse cultuur en heel wat evenementen draaien voor een aanzienlijk deel op de bouwclubs”, vertelt Den Houting. “Het gaat niet alleen om die Vastenavend. Denk aan Sinterklaas of Proefmei bijvoorbeeld. Al dat soort dingen kan niet bestaan zonder de inzet van de bouwers.”
En daar hebben ze ruimte voor nodig. Plekken waar ze duurzaam en vooral veilig kunnen werken. Vooral dat laatste is nu allesbehalve gegarandeerd. Volgens de bouwer is De Stadsschuur ondertussen een soort kraakpand. En ook de koten aan het Konterscherp tochten, lekken en voldoen absoluut niet aan de normen. Den Houting vindt dat het al langer niet meer gaat. En dat daar blijven al helemáál geen optie is. “Je kunt niet blijven oplappen.”
Optocht aan gesprekspartners
Het hele traject om nieuwe bouwloodsen te bouwen duurt al jaren. “Inmiddels zijn we vier onderzoeken, drie wethouders en vier projectmanagers verder en nog altijd is er niets concreet”, klinkt het teleurgesteld. “Het animo bij de bouwers gaat er zo wel uit.” De voorzitter van de Bergse Bouwers is bang voor een terugloop én voor het wegvallen van heel wat evenementen en cultuur.
“Dat gaat de gemeenschap veel geld kosten”, waarschuwt Den Houting. Hij verwacht dat de horeca en de middenstand er als eerste onder zullen lijden. Maar daarna ook het toerisme en het imago van de stad. “En dat gaat écht om grotere bedragen dan de vijf miljoen die voor onze bouwkoten was gereserveerd.”
Toch wil hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij vindt het heel vreemd dat de raad deze keuze maakte en dat die via de media bij de bouwers terecht kwam. Maar hij wil nog altijd met vertrouwen terug aan tafel met de gemeente en de vertegenwoordigers van Stichting Vastenavend en Halwana. Om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slaapstad wordt en om belangrijk cultureel erfgoed te redden van de ondergang.