Bergse burgemeester blij met aanstaand vuurwerkverbod: ‘Stap in de goede richting’

Burgemeester Margo Mulder van Bergen op Zoom
De kans op een landelijk vuurwerkverbod wordt steeds groter. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voorstel, waarmee een langgekoesterde wens van veel burgemeesters, waaronder Margo Mulder van Bergen op Zoom, in vervulling lijkt te gaan. Zij ziet het als een stap in de goede richting op de weg naar uiteindelijk een Europese aanpak – maar plaatst ook kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid.
Mulder is al jaren voorstander van strengere maatregelen rond vuurwerk en ziet het aangekondigde verbod als een belangrijke stap in de aanpak van de overlast. “Veel burgemeesters pleiten hier al jaren voor. Ik vind het verheugend nieuws,” zegt ze. Toch benadrukt ze dat er nog veel moet worden uitgewerkt. “Ik ben erg benieuwd onder welke voorwaarden het verbod wordt ingevoerd en hoe uitvoerbaar het daadwerkelijk zal zijn voor gemeenten.”
Grensgemeenten
Voor grensgemeenten zoals Bergen op Zoom ligt er een extra uitdaging. Veel zwaar illegaal vuurwerk komt vanuit België het land binnen, wat handhaving bemoeilijkt. “Dat onderwerp kwam ook in het debat naar voren,” vertelt Mulder. “Het is ook besproken met Vlaamse burgemeesters, en ik merk dat die discussie daar net zo goed speelt. Ik hoop dat de Nederlandse regering dit meeneemt in gesprekken met België, zodat het verbod ook in de grensregio effectief is.”
Begrip
Dat niet iedereen enthousiast zal zijn over een vuurwerkverbod, begrijpt Mulder goed. “Het is natuurlijk een prachtige traditie waar veel mensen plezier aan beleven,” erkent ze. “Maar we zien al jaren dat die traditie steeds moeilijker te handhaven is door de overlast, rellen en belemmering van hulpdiensten. De jaarwisseling moet een feest blijven, en als dat niet meer op een veilige manier kan, moeten we ingrijpen.”
Traditie behouden
Een alternatief, zoals een gemeentelijke vuurwerkshow, is nog niet concreet besproken in Bergen op Zoom. “Ik vind het belangrijk om eerst af te wachten hoe de regelgeving eruit gaat zien. De voorwaarden en uitvoerbaarheid moeten eerst helder zijn,” legt Mulder uit. Toch ziet ze het organiseren van een gezamenlijke viering als een mooie kans. “Laten we vooral het positieve van de traditie behouden.”
Noordgeest en Gageldonk
In wijken als Gageldonk en Noordgeest was de overlast tijdens de afgelopen jaarwisseling groot. Of een vuurwerkverbod ervoor zal zorgen dat bewoners daar voortaan rustig kunnen slapen, durft Mulder nog niet te voorspellen. “Het is echt nog te vroeg om dat te zeggen. Dit zijn pas de eerste geluiden over een algemeen verbod, en veranderingen in de samenleving kosten tijd,” aldus de burgemeester.
Randvoorwaarden
Mulder verwacht dat gemeenten en landelijke partijen, zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad, zich de komende tijd sterk zullen maken voor duidelijke randvoorwaarden. “We moeten ervoor zorgen dat dit verbod realistisch en handhaafbaar is, zeker in grensgemeenten zoals de onze,” zegt ze. “Maar het uiteindelijke doel is helder: een veiligere en beheersbare jaarwisseling voor iedereen.”