Bergen op Zoom

‘Bergse gevels moeten weer aanzien krijgen’

Rick Minnebach Rick Minnebach

De gevels in de Bergse binnenstad moeten weer aanzien krijgen zoals ze hadden in de jaren dertig. Dat zegt historicus Tom van Eekelen. Samen met kunstenaars Mart Franken en Tom Goossens nam hij het initiatief om muurschilderingen in oude glorie te herstellen.

In samenwerking met kunstschilder Mart Franken en Tom Goosen is op de gevel van de Kremerstraat 10 opnieuw een muurschildering aangebracht, waar vroeger Sluijs dierenvoeding heeft gezeten. De originele muurschildering, die dateert uit 1938. Voor dit historisch correcte ontwerp is gekozen, omdat de oudere schildering, uit 1920 meer letterreclame was, met weinig beeld, kleur en onduidelijke tekst. De schildering is opnieuw ontworpen, maar wel op dezelfde manier zoals het vroeger was.

Warme sfeer

De kunstschilders hebben in een week tijd de schildering aangebracht. Via oude foto’s is het ontwerp vergroot bij een drukkerij.  “Ik vind het prachtig!”, zegt Franken over de gele muurschildering met de witte hanenkop. “Prachtig hoe er zulke warme kleuren zijn gebruikt in die tijd, iets wat wij nu gekopieerd hebben.”

Bergen op Zoom is een stad van de historie

De schilder hoopt met dit initiatief een warme sfeer te geven aan de binnenstad: “Tegenwoordig zie je alleen maar de moderne reclame-uitingen, maar dit is nostalgie. Bergen op Zoom is een stad van de historie.”

Volgende plannen

Ook zijn de mannen van plan om nog twee andere muurschilderingen te reconstrueren. In de Sint Josephstraat kun je tussen de Rituals en Holland & Barrett de vervanging zien waar ‘Dietvorst schilder’ op stond. Van Eekelen laat een oude foto zien met in de achtergrond de Lucernaflat. Van de schildering zoals die op de foto te zien is, is weinig meer over. Bovendien is er een nieuw winkelpand voor gezet, waardoor de gevel zich in een steegje bevindt.

Aan de Auvergestraat gaat er ook gerestaureerd worden, maar in plaats van een muurschildering zal het plakkaat boven de grijze deuren in goede staat worden gebracht. “Voorheen was hier het schildersbedrijf van de familie Boenders gevestigd, waarop, naast de naam, ook verschillende gereedschappen en voorwerpen waren afgebeeld, zoals verfkwasten, krabbers en blikken met verf”, zegt Van Eekelen.

“In eerste instantie dachten we: wat gaan we terug schilderen? Maar het belangrijkste was natuurlijk: kan de eigenaar van het pand hiermee akkoord gaan? Er zit al heel lang geen beschildering op, dus de eigenaar kan al heel makkelijk zeggen: liever niet, of graag iets anders. Dat laatste hadden wij niet gedaan. Maar de eigenaren zijn akkoord en vonden het een leuk initiatief om de winkelstraten wat meer op te fleuren. En dat zal je heel goed zien”, aldus de initiatiefnemer.

Bergen op Zoom kende 21 muurschilderingen, waarvan er nu vijf terug in het straatbeeld zijn gebracht. “We zijn nog niet klaar! We hebben nog meerdere plekken, maar dit is de eerste fase. We willen dit eerst volledig volbrengen, voordat wij een volgende stap maken. We willen dat de kwaliteit van de winkelstraten weer terug wordt verbeterd, en dat vuile gevels weer aanzien krijgen, wat in de jaren 30 heel normaal was. We zijn dit gewoon vergeten”, aldus Tom van Eekelen.