Bergse horeca blijft verdeeld over Leutneutbon, maar er komen wel deelnemers bij
De Leutneutbon is bijna net zo onlosmakelijk verbonden geraakt met de Bergse Vastenavond als het dragen van ‘gerdijne’. Achter de schermen was er echter geregeld discussie over de waarde van een ‘bonneke’ en afgelopen jaar besloot voor het eerst een aantal cafés niet meer mee te doen. Ze vonden dat de consumptieprijs die het betaalmiddel vertegenwoordigt, niet meer aansluit bij de kosten. Een aantal horecaondernemers komt daar alsnog op terug. Anderen blijven juist pal achter hun beslissing staan.
De prijs van de bon zorgt ieder jaar voor discussie. En het feit dat nu een aantal cafés afhaakte deed de gemoederen soms nog hoger oplopen. Of een aantal van hen daarom op hun keuze terugkomt is niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat er alsnog meer deelnemers zijn die Leutneutbonnen gaan accepteren. Marijke Withagen, een van de leden van het nieuwe bestuur van de betreffende stichting, bevestigt de geruchten: “Vier bedrijven doen alsnog mee, waaronder twee van de Grote Markt en een op het Beursplein.”
Drukte verwacht
Bang voor een tekort aan bonnen hoeven dorstige Krabben niet te zijn. Withagen vertelt dat er bewust niet minder zijn besteld dan eerdere jaren. Het lijkt erop dat nog steeds veel mensen aan een soort inhaalslag bezig zijn, na twee jaar corona-restricties. “We verwachten dat het druk wordt.” Dat was het met 11-11 ook bij haar eigen cafés ’t Slik en De Schorre, legt ze uit. Toen waren bonnen zeker een uitkomst geweest, klinkt het lachend. Hoe andere horeca, die geen bonnen accepteert, dat gaat opvangen is haar een raadsel.
Veel extra werk en kosten
Jimmy Devilee, van De Bourgondiër, heeft wel een antwoord op de vragen die zijn collega heeft. Hij legt graag eens uit waarom bonnen volgens hem echt niet meer nodig zijn. Het is administratief blijkbaar nogal een klus. Niet alleen tijdens en direct na Vastenavond maar tevens daarna nog, omdat de betaalmiddelen tot in augustus geldig blijven. “Die tijd steek ik liever op een andere manier in mijn onderneming.” Bovendien vindt hij de gehanteerde consumptieprijs echt te laag. “We zitten op de Grote Markt voor hogere lasten dan veel cafés elders en ook andere kosten zijn flink gestegen.” Zijn klanten snappen dat, geeft hij aan. Als voorbeeld geeft hij hoe na iedere Vastenavond zijn hele café-restaurant opnieuw moet worden geschilderd, gestoffeerd en ingericht.
Niet meer nodig
Er zijn meer redenen waarom Devilee zich afvraagt of de LeutNeutBon nog wel van deze tijd is, nu elektronisch betalen grotendeels de norm is geworden. “De rest van het jaar heb je ook niet nog een extra betaalmiddel, zelfs niet bij evenementen, en dan gaat het ook goed. Je moet wel zorgen dat je voldoende pinautomaten hebt natuurlijk.” Het is volgens hem ook een kwestie van gewenning.
Hij benadrukt wel in deze alleen namens zichzelf en niet namens de collega’s op de Grote Markt te spreken. Die bepalen hun eigen prijzen en beleid. Bij hem kost een pilsje normaliter 3,20 euro en tijdens de Vastenavend 20 cent minder. Mede omdat het dan in plastic wordt geserveerd maar ook om het leuk te houden voor de Vastenavondvierder, legt hij uit.
Lees ook: Diverse horecaondernemers stoppen met leutneutbonnen: ‘Alternatief betaalmiddel is overbodig’