Bergse jongerendenktank maakt coronacrisis draaglijker met spreekuur en streetcoaches
Groepsfoto jongerendenktank JONK
Stilstaan bij de veerkracht en creativiteit van jongeren tijdens de coronacrisis. Dat is één van de achterliggende gedachtes van de World Youth Skills Day van de Verenigde Naties, deze donderdag. Ook in Bergen op Zoom zetten jongeren hun creativiteit in om de lockdown wat draaglijker te maken. Zo bedacht de plaatselijke jongerendenktank JONK onder andere fysieke spreekuren over ‘mentale gezondheid’ en ging het aan de slag met streetcoaches.
De coronaperiode heeft flink wat impact gehad op jongeren in de gemeente Bergen op Zoom. Dat blijkt uit een peiling van de gemeentelijke jongerendenktank JONK. De Bergse jeugdraad, de Young Active Locals van Samen in de Regio en de Young Creations van Gebouw-T zijn hierbij betrokken.
Naar de jongeren toe
“De denktank is opgezet met corona als aanleiding”, vertelt beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkeling Hanneke de Valk. Daar is veel behoefte aan. Tijdens de coronacrisis werd er namelijk veel over jongeren gesproken, maar weinig met. “Op een gegeven moment dachten we: joh, we moeten gewoon naar die jongeren toe.”
Opgesloten gevoel
De gemeente stuurde daarom een peiling naar de JONK-leden. Hierin vertellen zij dat ze sinds de pandemie depressieve gevoelens ervaren, zich opgesloten voelen en gefrustreerd en geïrriteerd zijn. Ook hebben ze last van eenzaamheid en faalangst. Veel van hen missen een dagelijkse routine, waardoor ze zich erg vervelen.
Optimistisch
Gelukkig weten de jongeren zich tijdens de lockdown goed aan te passen. “Ze vinden het vervelend, maar snappen de maatregelen.” Volgens De Valk zijn de Bergse jongeren veerkrachtig en optimistisch. Ze denken graag mee hoe ze de coronacrisis wat draaglijker kunnen maken. “Zo belandden ze niet nog verder in de put.”
Fysieke spreekuren
Toch hebben velen van hen behoefte om met iemand te praten over hun gevoelens, die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis. “En dan niet online, want ze zijn beeldschermmoe”, aldus De Valk. Daarom bedachten zij fysieke spreekuren ‘mentale gezondheid’ op middelbare scholen. “Er is behoefte aan een punt waar zij gratis en anoniem hun vervelende gevoelens kunnen delen.” De jongeren gaven de gemeente tips hoe ze dit kunnen vormgeven. “Zo bieden we nu ook de mogelijkheid tot laagdrempelige vervolgondersteuning.”
De WijZijn Traverse Groep opperde om eenzame en overlast gevende jongeren op te leiden tot streetcoaches. Zij kunnen activiteiten voor andere jongeren organiseren. “Inmiddels zijn ze al heel actief”, aldus De Valk. En met succes. “We zijn bezig met een subsidieaanvraag voor een verlenging van twee jaar.”
Podium geven
Naast de pandemie wil Bergen op Zoom jongeren ook op andere beleidsterreinen een podium geven. Ze krijgen de mogelijkheid om de gemeente gevraagd en ongevraagd te adviseren. “Maar corona blijft in deze tijd wel een van de vaste punten op de agenda.”
Lees ook: Bergse Vera (17) vindt dat de jongeren enorm zijn vergeten tijdens de lockdown: “Nut van het leven was weg” Lees ook: Luisteren naar jongeren in coronatijd