Bergen op Zoom

Bergse prenten duiken op in Wouwsestraat

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Liefhebbers van de historie van Bergen op Zoom kunnen hun hart ophalen in de Wouwsestraat. In de winkel van de 76-jarige Cees van Bekkum zijn tientallen oude platen en foto’s te vinden van de stad. Je moet wel snel zijn, want over een paar weken is de winkel weer weg.

Het is voor de tweede keer dat Van Bekkum een pop-up winkel opent in de Bergse binnenstad. Twee jaar geleden deed hij dat voor het eerst. “Dat was best een succes. Veel mensen waren enthousiast”, zegt van Bekkum. Nu zit hij aan de Wouwsestraat 27, in het voormalige pand van Het Rode Laarsje. “Deze locatie is eigenlijk nog wel mooier dan de plek die ik de vorige keer had. Mensen lopen hier langs, stoppen even en komen makkelijk binnen.”

Ogen tekort

Eenmaal binnen raak je als Bergenaar niet uitgekeken. Van vastenavend-schilderijen, tot historische kaarten en boeken over Bergen op Zoom. Het enige wat niet persé Bergs is, zijn de oude poppen en apothekerspotten achterin de zaak. “Je kunt het niet voor eeuwig blijven bewaren”, zegt de verzamelaar die al sinds de jaren tachtig zijn collectie uitbreidt.

Bergs nalatenschap

Maar je kunt spullen nu eenmaal niet eeuwig bewaren, verklaart hij. “Ik heb thuis een paar dingen hangen die ik niet weg doe. Maar alles wat ik over heb, mag weg.” Zowel klanten met een grote, als met een kleine beurs kunnen in de winkel hun slag slaan. De prijzen variëren van een paar euro tot meer dan duizend euro per object. Toch is geld niet de grootste motivatie voor Van Bekkum. “Mijn grootste motivatie om dit te doen is om te zorgen dat de spullen dan toch in Bergen blijven. Ook als ik er zelf niet meer ben.”

Een ander bootje

De prenten zijn volgens de verzamelaar allemaal in uitmuntende staat. “Toen ik ze destijds kocht heb ik ze allemaal naar een restauratieatelier gebracht. Ze zijn daar schoongemaakt, ontzuurt, en in een passe partout geplaatst.” Even zo belangrijk is het verhaal achter de prent, vindt Van Bekkum. Bij ieder item kan hij een verhaal vertellen tot in de kleinste details. “Dit is een prent van het beleg van Bergen op Zoom door Parma in 1588”, zegt Van Bekkum terwijl hij de plaats optilt. “Deze kaart komt uit 1610, daarna is hij in 1615 nog eens uitgegeven zonder tekst en in 1619 nog eens, maar dan met een ander bootje.”

Verschrikkelijke brand

Minder oud, maar even zo boeiend is een foto van de Sint-Gertudiskerk, waarbij grote vlammen uit het dak slaan. “Die foto is genomen tijdens de grote brand in de Peperbus in april 1972. Die grote brand was verschrikkelijk voor Bergen. De foto moet iemand genomen hebben vanuit de Lucernaflat”, zegt hij over de ingelijste foto.

De pop-up winkel is deze maand nog te bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen tien uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags.