Bergen op Zoom

Bergse raad trekt asielvergoeding van 1,25 miljoen uit voor aanpak overlast Plein XIII

Stockfoto van een politieagent met blauwe handschoenen en een zakje drugs

Afbeelding ter illustratie, gegenereerd met DALL·E 3

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse raad trekt de komende vijf jaar in totaal 1,25 miljoen euro uit voor de aanpak van zwerfoverlast rondom Plein XIII met ‘zichtbare maatregelen’. Het gaat om geld dat de gemeente van het Rijk ontvangt voor de asielopvang. Een motie van VVD, D66, Lokaal Realisme, Samen0164 en Lijst Linssen is donderdagavond aangenomen.

De indieners willen met het plan tegemoet komen aan klachten uit de omgeving en het geld dat de gemeente krijgt voor asielhuisvesting bij Plein XIII ook in de wijk besteden – onder meer met de inzet van extra boa’s. Het gebied heeft al lange tijd te kampen met ernstige overlast van zwervers en drugshandelaren. “Melden en maatregelen nemen worden nu aan elkaar gekoppeld”, zegt D66-raadlid Jovita Dorigo. De aanpak zou nog vóór de komst het asielzoekerscentrum zou worden beginnen.

Onvoldoende opgepakt

“Een eerdere motie van de raad om de overlast in het gebied terug te dringen heeft het Bergse college onvoldoende opgepakt”, zegt Julien Voets (Lokaal Realisme). Vorige maand hebben omwonenden nog een handtekeningenlijst bij de raadsfracties ingediend, met een dringende oproep nu échte maatregelen te nemen. Gebiedsbewoners voelen zich onveilig en durven ’s avonds niet alleen de straat op te gaan.

Lange termijn

“Op deze manier stellen we bij de inwoners verwachtingen die we niet kunnen  waarmaken”, merkt Adam Ahajaj (PvdA/GroenLinks) op. “Overlast en verloedering die in jaren is ontstaan, kunnen we niet snel oplossen. Dat vraagt  om investeringen voor de lange termijn.” Het voor de omwonenden misschien geen leuk verhaal, “maar het is wél het eerlijke verhaal”, merkt Ahajaj op. Bovendien: niet alleen bij Plein XIII is overlast op straat, ook in andere delen van Bergen op Zoom is het onveilig. “Hoe zit het dan met die gebieden”, vraagt hij zich af.

Ontoereikend

Piet van den Kieboom (50Plus) betwijfelt of de 250.000 euro toereikend zijn. En de raad moet niet denken de wijsheid in pacht te hebben en het beter te kunnen doen dan de burgemeester “die de taak heeft om toe te zien op veiligheid.” Bovendien zou de verbetering van de wijk losgezien moeten zijn. En volgens Sander Siebeling (V-BoZ/CDA) houdt de motie “de mensen voor de gek. Er is te weinig politiecapaciteit.” Voor GBWP is de motie “een doekje voor het bloeden met gelden die we nog niet hebben”, zegt Arjan van der Weegen. Ook hij steunt niet.

Repressie

Burgemeester Margo Mulder kan de motie “van harte omarmen”, zegt ze. “De bewoners hebben behoefte aan repressie van het probleem.” De gemeente is al begonnen “met een geïntensiveerde aanpak, waarmee we al zijn begonnen.” Dat zou ook blijken uit de recente actie voor de bestrijding van de handel in Flakka.

Bij stemming zijn 14 raadsleden voor en twaalf tegen.