Bergse raad tornt niet aan overeenkomst met COA: ‘Niet terug naar onderhandeltafel’
Foto: Shutterstock
Met de ingang van de Spreidingswet per 1 februari, is duidelijk dat Brabant 14.689 vluchtelingen moet opvangen. Voor Bergen op Zoom komt dat neer op 352. Maar er ligt al een stevig uitonderhandelde overeenkomst met het COA, voor de huisvesting van 300 kansrijke asielzoekers en statushouders. Daaraan wil de Bergse raad niet tornen, blijkt donderdag in de raadsvergadering. “Beter 300 in de hand dan 350 in de lucht”, zegt wethouder Joey van Aken.
De fracties V-BoZ/CDA, 50Plus/Akkaya en Samen0164 willen deze afspraak juist wél aanpassen. Het sluiten van een contract tussen twee partijen kan alleen met duidelijke afspraken, volgens raadslid Sander Siebelink (V-BoZ). Die zouden ontbreken in de huidige overeenkomst met het COA. Daarom wil hij dat de plaatsingsovereenkomst met het COA wordt aangepast, zodat ook elders in de regio meer vluchtelingen worden geplaatst. “Wij mogen óók best wat eisen want voor wat, hoort wat”, benadrukt Siebelink.
Van harte steunen
Piet van den Kieboom (50Plus/Akkaya) dient de motie mede in en benadrukt eveneens het belang van goede afspraken. Dat geldt eveneens voor CDA en Samen 0164. Ook GBWP, weliswaar geen indiener, kan het voorstel “van harte steunen”, zegt Arjan van der Weegen, die faliekant tégen een grootschalige asielopvang in de gemeente is.
Een resultaat op zicht
Maar de huidige bestuursovereenkomst ligt er niet zomaar. “Die is ontstaan uit gesprekken met het college en het COA, het is een resultaat op zich”, zegt Adam Ahajaj (PvdA/GroenLinks). Maar elders in den lande zijn bestuursovereenkomsten óók achteraf aangepast, werpt Siebelink tegen. “Juist vanwege de maatschappelijke impact.” Maar Ahajaj heeft geen zin “het college opnieuw terug naar de onderhandelingstafel te sturen.”
Steun in de rug
Coalitiepartij Lokaal Realisme ziet de motie anders. “We zien het als een oproep aan het college om constructief in overleg te gaan met het COA en zien het juist als een steun in de rug”, merkt Julien Voets op. En de SP vraagt zich af wat de juridische consequenties zouden zijn van deze motie. “Kan het Rijk ons nog overrulen”, vraagt Theo de Jong zich af.
Wegen en wikken
Wethouder Joey van Aken bevestigt dat de huidige overeenkomst het resultaat is van langdurig onderhandelen. “Daarom moet ik de motie ontraden. Dit is een akkoord na lang wegen en wikken.” Van Aken kan niet inschatten wat de gevolgen zijn als Bergen op Zoom de onderhandelingen met het COA wil heropenen. “Dan kan het zijn dat het COA óók nieuwe eisen gaat stellen.”
Toevoeging
Lokaal Realisme denkt dat “de kleine aanpassing van het akkoord” juist een waardevolle toevoeging kan zijn – om met name gemeenten als Steenbergen over de brug te krijgen. Maar dat is volgens de wethouder niet nodig. “Er ligt immers een wet die gemeenten daartoe kan dwingen”, antwoordt Van Aken. De motie is technisch uitvoerbaar, moet hij toegeven. “Maar er is wél de kans dat het COA dit niet accepteert.” En ja, zegt Van Aken richting de SP: “Dan worden we overruled.”
Bij stemming blijkt de motie geen meerderheid te krijgen. De motie is verworpen met 15 tegenstemmen, dertien raadsleden zijn vóór.