Bergse raad wil ook zonnepanelen in centrum: maar niet álles mag
Foto: Pixabay
De Bergse raad wil voortaan zonnepanelen toestaan in grote delen van de oude stad. Een meerderheid van de raad spreekt zich uit voor een ontwikkelscenario met een ruime mate van vrijheid voor de bewoners en huizenbezitters. Uiteindelijk neemt het college de bevindingen mee bij de ontwikkeling van een ‘zonnepanelenkaart’ waarover de raad moet beslissen.
Daarop staan blauwe, gele, oranje en rode deelgebieden waar zonnepanelen al dan niet worden toegestaan. Het college heeft de raadsfracties gevraagd te kiezen uit drie scenario’s: van behoud huidige situatie (scenario-1) tot breed toestaan – uitgezonderd de beschermde straten in de Middeleeuwse kern. Het merendeel van de raadspartijen blijkt donderdag tijdens de commissievergadering voorstander van het meest ruime, derde scenario. Alleen GBWP wil zich daarbij niet uitspreken over een advies over het Bolwerk.
Duurzame energie
Het plaatsen van zonnepanelen in beschermd stadsgebied was lange tijd niet toegestaan maar de landelijke Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft inmiddels groen licht gegeven voor verruiming van de regels. Ook het Bergse college wil daaraan meewerken.
Lof klinkt bij partijen die voorstander zijn van duurzame energie, zoals PvdA/GroenLinks, VVD, D66, SP en CDA. Kritiek is er echter ook: “We willen niet op de Bergse terrassen genieten van een uitzicht op zonnepanelen”, merkt Laura Groffen (50Plus/Akkaya) op. Maar zo’n vaart zal het zeker niet gaan lopen, reageert Piet Juten (BSD). “Het college maakt éindelijk gebruik van de verruiming van de wettelijke regels voor het toestaan van zonnepanelen op monumenten”, verzucht het Bergse commissielid Ronald van Oosterehout (Samen0164). Een meerderheid van de raad wil bij de huizen aan het Bolwerk, een straat die nagenoeg volledig in de jaren dertigstijl is gebouwd, geen vrijheid in het legpatroon van zonnepanelen.
Kleur dakpannen
Een suggestie om alleen panelen toe te staan die in kleur aansluiten op de dakpannen, noemt Pals sympathiek maar hij wil het de pandgebruikers niet verplichten. “Ook al omdat zwarte zonnepanelen nu eenmaal het hoogste rendement hebben”, reageert hij. Daarbij krijgt de wethouder bijval van BSD-raadslid Juten: “Er bestaan talloze kleurvarianten bij rode dakpannen.” Ook een voorstel om het platdak van de Gertrudiskerk vol te leggen met zonnepanelen neemt de wethouder mee. “Maar het moet wel mogelijk zijn, waarbij de dakconstructie het gewicht kan dragen.”