Bergen op Zoom

Bergse raad wil ‘robuust Markiezenhof’, bedrijfsplan terug naar tekentafel

De Franse Tuin van het Markiezenhof | Foto: Markiezenhof.

Han Verbeem Han Verbeem

Een duidelijkere boodschap kan de Bergse gemeenteraad het college niet geven: behoud van de museale functie van het Markiezenhof, met de opdracht om niet verder te bezuinigen op sport en cultuur. De gehele Bergse gemeenteraad steunt een motie van D66 om het huidige omstreden reorganisatieplan opnieuw onder de loep te nemen.

Deze week kregen de raadsleden een meer uitvoerige versie van de businesscase – een uitwerking van een verzelfstandigd Markiezenhof — met een ondernemersplan. “Het Markiezenhof, hoe uniek ook in West-Europa, kan niet bestaan zonder een binnenstad zonder leegstand; en een goede binnenstad kan niet zonder een voldragen museum,” zegt Ronald van Oosterhout (Samen0164). Daarom moet het plan verder worden uitgewerkt.

Geen kneuterig museum

“Een robuust en levendig museum, geen uitgekleed kneuterig museum,” dat wil Sander Siebelink (CDA/V-BoZ). Daarom wil hij een goed uitgewerkt en verder verdiept ondernemingsplan. Siebelink verwacht dat het college in april een aanzet geeft.

Met commercieel oog

Voor coalitiepartij VVD is verzelfstandiging geen optie. Alleen met een Markiezenhof in museumbezit “kan de gemeente grip houden op de exploitatie van het Markiezenhof,” zegt raadslid Josita Delhez. Daarbij mag “best met een commercieel oog” naar het gebouw gekeken worden. “Bedrijfsmatige horeca, commerciële inzet, zaalverhuur… er kan zoveel,” aldus Delhez.

Alle opties open

GBWP wil weten of het college verder gaat op de ingeslagen weg van verzelfstandiging. Dat is niet het geval, reageert wethouder Hopmans op GBWP-raadslid Arjan van der Weegen, alle opties liggen nog open. “Wel of niet verzelfstandigen, dat is nog ongewis. Pas als de raad in april het ondernemingsplan heeft besproken, komen we met een voorstel.” Volgens Van der Weegen is het voorliggende ondernemingsplan voor 80 procent klaar en wordt met de motie nu geheel voltooid. “En het nu voorliggende plan stuurt aan op verzelfstandigen.”

Vrijheid

Maarten van ’t Hof (Lokaal Realisme) wil dat het college de vrijheid krijgt om zelf met een _financieel goed onderbouwd- voorstel te komen. “En zo moeilijk hoeft dat niet te zijn, er liggen maar zeven werkdagen tussen deze raadsvergadering en de commissie van april”. voegt Sander Siebelink (CDA/V-BoZ) daaraan toe.

Medewerkers erbij betrekken

GroenLinks-PvdA wil dat de medewerkers van het museum meewerken aan de uitvoering van het bedrijfsplan, zegt Yusuf Kaplan. Maarten van t Hof (Lokaal Realisme) wil ook dat het Markiezenhof, inclusief museale functie, kan blijven voortbestaan. Ook hij vindt het een goed idee om een verder uitgewerkt bedrijfsplan in de commissie van april te bespreken.

Aan de slag

Namens het Bergse college dankt wethouder Hopmans de gemeenteraad “van harte dat u ons deze boodschap hebt meegegeven. We gaan hiermee aan de slag.” Wethouder Joost Pals reageert op vragen van GroenLinks-PvdA: “Juni is inderdaad krap maar wel haalbaar. Medewerkers hebben al met het plan meegegeven en dat willen we ook nu een vervolg geven.”

Treurnis

Vervolgens presenteren GBWP, Samen0164 en BVB een motie van treurnis – met kritiek op de wijze hoe de gemeente met museummedewerkers en ondernemingsraad zou zijn omgegaan. Over de aanhoudende onzekerheid voor de medewerkers heeft inmiddels oud-wethouder Dermmers al haar excuses namens het college aangeboden, de overige raadspartijen hebben daarom geen behoefde aan zo’n motie. “Want wat wil je nu met zo’n motie bereiken”, vraagt Aydin Akkaya (Bergs Collectief) aan de indieners. “Excuses zijn al aangeboden, blijven natrappen heeft geen zin.” En Sander Siebelink (CDA/V-BoZ) noemt de motie “over de top.” Uiteindelijk trekken de indieners, op advies van de SP, deze treurmotie weer in.