Bergse raad zonder ‘karakteristieke’ Ton: het einde van een tijdperk
Het stadhuis van Bergen op Zoom.
Het vertrek van Ton Linssen als gemeenteraadslid markeert het einde van een tijdperk in de Bergse raadspolitiek. Zowel de koers van Lijst Linssen, als de persoon Linssen zelf, domineerden jarenlang het beleid. Uitgesproken, directief, die impasses wist te doorbreken door letterlijk en figuurlijk met de vuist op tafel te slaan. Gerespecteerd én verguisd, onder meer vanwege omstreden vastgoedtransacties. Politiek gevoelige onderwerpen is hij nooit uit de weg gegaan, als ‘rechtse politicus met een sociaal hart’ – zoals hij zichzelf omschrijft. Elf jaar is hij als leider van de grootste coalitiepartij wethouder en locoburgemeester geweest. Een aantal reacties van Bergse fractievoorzitters op het vertrek van Linssen uit de raad.
Sander Siebelink (V-BoZ) was een kwart eeuw de politieke rechterhand van Linssen, tot hij in maart met Meino Dam Lijst Linssen verliet. De afsplitsing van beide raadsleden, en met name de impact die dit op zijn persoon heeft gehad, is voor Linssen mede aanleiding geweest nu terug te treden als raadslid. Siebelink reageert kort op het vertrek: “Wij hebben er kennis van genomen.”
Arjan van der Weegen (GBWP) constateert dat de Bergse gemeenteraad “met het opstappen van Ton Linssen een karakteristieke persoonlijkheid verliest”, zo laat de oppositievoorman in een eerste reactie weten. Voor Van der Weegen komt Linssen’s vertrek niet als een complete verrassing. “Al na de verkiezingen en ook de afgelopen zomer heb ik regelmatig met hem gesproken. In september 2015 stonden Van der Weegen en Linssen tegenover elkaar over de weekmark-kwestie. Dit leidde tot het vertrek van Linssen als wethouder op 9 september van dat jaar. Dit is uiteindelijk “allemaal achteraf uitgepraat”, aldus Van der Weegen. De GBWP voorman betreurt het vertrek maar vindt het verstandig dat Linssen kiest voor zijn gezondheid.
Ook Adam Ahajaj (PvdA) respecteert het besluit van Linssen. “Gezondheid gaat altijd voor”, aldus Ahajaj en hij noemt het triest dat de politieke tegenslagen van het vertrekkende raadslid hem zo persoonlijk hebben aangegrepen. “Ook al waren we het politiek niet altijd met elkaar eens, hij is onmiskenbaar een bevlogen man met een groot hart voor Bergen op Zoom.”
Jim Bernaards (VVD) dankt Ton Linssen om zijn “unieke en markante bestuursstijl die veel voor de stad heeft betekend.” Bernaards vindt het verstandig dat de Lijst Linssen-leider, gezien diens situatie, het stokje overdraagt en daarmee anderen binnen zijn partij de ruimte biedt. “Uiteraard blijft Lijst Linssen bestaan en het gedachtengoed van Ton is daarmee zeker niet uit de raad verdwenen”, aldus de Bergse VVD-voorman.
“We zullen Ton missen”, zegt Louis van der Kallen (BSD). In 1986 begon Ton Linssen bij zijn partij diens politieke loopbaan. Maar “we zijn nooit met ruzie uit elkaar gegaan”, benadrukt Van der Kallen. “Het is op en top een bewogen en bevlogen politicus, een electorale bespeler van de mensheid”, reageert Van der Kallen. “De politiek heeft mensen als Ton nodig.” Van der Kallen hoopt dat Linssen de kracht vindt om zich mentaal en fysiek te herstellen en hij sluit een terugkeer niet uit. “Het blijft een politieke straatvechter. Je bent pas écht verslagen als je niet meer opstaat.”
Rian Govers-Gabriëls (Lokaal Realisme) noemt het vertrek een persoonlijk drama. “Ik ben benieuwd hoe zijn opvolger Louis Wijten het gaat aanpakken”, zegt ze. “Het is zwaar om raadslid te zijn in een éénmansfractie.” In de vertrekbrief schrijft Linssen overigens dat hij gedurende deze bestuursperiode bereid is tot een terugkeer, als Wijten zijn zetel weer ter beschikking stelt.