Bergse raadsfracties: miljoenensteun corona óók naar zzp’ers in de culturele sector
Een meerderheid in de Bergse gemeenteraad wil de anderhalf miljoen coronasteun óók toegankelijk maken voor zzp’ers en lokale ondernemers in de creatieve sector. Dat is de uitkomst van de raadscommissie van donderdagavond. Wethouder Patrick van der Velden vroeg de commissieleden om hun mening te geven over de invoering van een subsidieplafond. Van het Rijk krijgt de gemeente anderhalf miljoen euro compensatiegeld voor de lokale culturele sector. Het college wil deze steun uitsluitend toekennen aan het eigen cultuurbedrijf én aan non-profitorganisaties -zoals verenigingen en stichtingen. Raadslid Adam Ahajaj (PvdA) hield echter een pleidooi om óók zzp’ers en kleine ondernemers toe te laten tot de regeling. Hij kreeg bijval vanuit de meeste overige raadsfracties.
Gerechtigheid
“Eindelijk krijgt de sector ondersteuning”, zo sprak Ahajaj. “Al in 2020 zijn er compensatiegelden beschikbaar gesteld, de gemeente is rijkelijk laat.” Bij alle steunregelingen die sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn toegekend, zijn de zzp’ers niet meegenomen. Het gaat om een grote groep creatieve professionals, benadruk Ahajaj, die nu tussen wal en schip dreigt te vallen.”De toegang tot andere steunregelingen, zoals de Tozo, is er niet of nauwelijks. Het raadslid komt daarom met een oplossing: organisaties die geld uit het coronafonds ontvangen, moeten ingehuurde professionals blijven doorbetalen. “Die voorwaarde kunnen we als gemeente stellen”, aldus Ahajaj.
Cultuurbedrijf
Zowel de PvdA als ook de fracties van BSD, GroenLinks, BSD en Lokaal Realisme plaatsen vraagtekens bij het doorsluizen van compensatiegelden naar het gemeentelijk Cultuurbedrijf. “We moeten de gelden eerlijk en rechtvaardig verdelen. Dat gebeurt met dit voorstel niet”, merkt Ahajaj op. Want schouwburg De Maagd, museum het Markiezenhof en educatief centrum CKB maar ook Gebouw-T hebben al uit andere compensatieregelingen geld ontvangen. “Wij willen gelijkheid. Het Cultuurbedrijf mag geen dubbele subsidie ontvangen”, merkte Aziz Danjaoui (BSD) op.
Geen vestzak-broekzak
Ook GBWP-woordvoerster Betsy de Kock wil dat het geld ten goede komt aan “een breed cultureel veld met veel spelers. We mogen niemand over het hoofd zien”, stelt ze. En ze pleit voor samenwerking tussen de verschillende organisaties, gemeenten en andere betrokkenen. “Samen komen we met minder middelen altijd verder.” Joost Pals (Lokaal Realisme) wil duidelijkheid over de inzet van de compensatiemiddelen voor het Cultuurbedrijf. “Het mag géén vestzak-broekzak zijn. Waarom alleen organisaties zonder winstoogmerk? De landelijke regels zijn ruimer. De culturele voorzieningen in Bergen op Zoom in stand houden… dáár moet het om gaan.”