Nieuwe Bergse stichting wil verdwenen Joods erfgoed in ere houden
Stolpersteinen herinneren aan de in de oorlog vermoorde Joodse inwoners. (Pixabay)
Bergen op Zoom krijgt een nieuwe organisatie die zich inzet voor de nagedachtenis aan de Joodse oorlogsslachtoffers. De Hans Kerstenstichting wil onder meer herdenkingsstenen voor de vroegere inwoners die zijn omgekomen in de Duitse en Poolse vernietigingskampen. Ook komt er een digitaal monument voor de slachtoffers, zegt bestuurslid en mede-initiatiefnemer Jim Bernaards. Donderdagavond was de oprichtingsvergadering.
In omliggende gemeenten zoals Roosendaal zijn ze er al: de zogeheten Stolpersteine, bronzen herdenkingsstenen in het straatplaveisel. Ze liggen voor de huizen van de weggevoerde Joodse inwoners en bevatten hun namen, leeftijd, sterfdata en de namen van de kampen waar ze zijn vermoord. Ook Bergen op Zoom kende tot de oorlog een Joodse gemeenschap met een eigen synagoge, een school en een verenigingsleven. De meesten van de Bergse Joden zijn in 1942 opgepakt, naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam gebracht en van daaruit naar vernietigingskampen gestuurd. Slechts een handjevol Joodse Bergenaren wist te ontkomen. In 1958 is de Bergse Joodse gemeenschap opgeheven, de synagoge aan de Koevoetstraat is nu een museum.
Erfgoed
De nieuwe stichting zet zich in voor het Joodse erfgoed. Het bestuur bestaat uit vijf leden, waarvan vier fractieleden van de Bergse VVD. De stichting is vernoemd naar Hans Kersten, het begin dit jaar overleden bestuurslid van de plaatselijke VVD-afdeling. “Hans is een geboren Roosendaler uit een katholiek gezin, maar hij heeft altijd een grote band gehad met de Joodse cultuur en met Israel”, zegt Bernaards.
Niet politiek
De stichting is nu nog in de oprichtingsfase en de papieren moeten nog naar de Kamer van Koophandel. VVD-raadslid Josita Delhez, echtgenote van de vroegere Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer, wordt de voorzitter van de organisatie. Hoewel vier van de vijf bestuurders actief zijn bij de VVD wordt het zeker geen politieke stichting, benadrukt Bernaards. “Het gaat vooral om herdenken en dat staat boven de politiek.”