Bergen op Zoom

Bergse VVD wil geen bedelaars bij bittergarnituur op terras: ‘Mensen voelen zich onveilig’

Bedelarij op straat is de VVD en negen andere Bergse raadsfracties een doorn in het oog. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

In een gezamenlijke brief aan het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom hebben tien van de veertien gemeenteraadsfracties hun zorgen geuit over toenemende overlast door opdringerig bedelgedrag in de gemeente. Volgens VVD-raadslid Tommy van der Veer voelen inwoners en bezoekers zich steeds vaker onveilig door bedelgedrag bij winkels maar ook “wanneer er genoten wordt van een bittergarnituur op een terras.”

Met de brief van VVD -mede ondertekend door Lokaal Realisme, CDA, V-BoZ, BVB, SP, Lijst Linssen, Bergs Collectief en GBWP- wil een overgrote meerderheid in de Bergse raad het college te bewegen tot actie. “Elke inwoner moet zich prettig en veilig kunnen voelen in onze gemeente, of het nu tijdens een winkelbezoek of een gezellig samenzijn op de Grote Markt is,” aldus Van der Veer namens de tien partijen. Hij stelt dat dit probleem zich niet alleen beperkt tot het centrum, maar ook in wijken zoals Gageldonk en de Boulevard voorkomt. Bovendien zijn er signalen dat het bedelgedrag zich uitbreidt naar andere plekken, zoals het tankstation bij de Rooseveltlaan. “Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die hun auto niet durven verlaten of worden opgewacht bij pinautomaten,” meldt de brief.

Kwetsbare inwoners

Naast de zorgen over de veiligheid van inwoners, erkennen de fracties ook de complexe aard van het probleem. “Het gaat vaak om kwetsbare inwoners in onze samenleving, en die willen we niet zomaar loslaten,” aldus Van der Veer. Daarom roept de brief het college op om in samenwerking met ondernemers en instanties zoals het OGGZ-team te zoeken naar oplossingen. “We zien gelukkig dat er goed wordt samengewerkt tussen verschillende partners, maar het probleem blijft hardnekkig.”

Handhaven

De fracties stellen in de brief een aantal vragen aan het college over de aanpak van het bedelprobleem. Zo willen zij weten of er actief wordt gehandhaafd en of er cijfers beschikbaar zijn over het aantal meldingen en handhavingsacties. Ook wordt gevraagd naar de mogelijkheid om waarschuwingsborden te plaatsen op plekken waar het bedelgedrag veel voorkomt, om zo het bedelverbod dat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat, duidelijker te maken voor inwoners.

Container

Daarnaast vragen de fracties naar de toekomst van de “container” achter het voormalig politiebureau, die momenteel wordt gebruikt door dak- en thuislozen. Ze willen weten of het college overweegt deze te verwijderen en wat de verwachte effecten hiervan zijn. “We moeten een veilige voorziening realiseren waar dak- en thuislozen terecht kunnen, met zorg die de hele dag aanwezig is,” benadrukt Van der Veer.

Meldpunt overlast

Tot slot vragen de partijen naar de stand van zaken rondom het meldpunt voor overlast, waarover de Bergse raad in februari een motie heeft aangenomen. De fracties zijn benieuwd of de vertraging rondom de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum invloed heeft op de realisatie van dit meldpunt. “Inwoners moeten weten waar en wanneer zij overlast kunnen melden, en dat moet zo snel mogelijk geregeld worden,” aldus het VVD-raadslid.