Bergen op Zoom

Met kleding vertelt Bergse Ward (39) Dantes goddelijke komedie

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kleding ontwerpen met een verhaal. Dat is de ambitie van Ward Warmoeskerken (39) uit Bergen op Zoom. Met zijn modetheater vertelt hij ditmaal De goddelijke komedie van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. “Het is een wisselwerking tussen beeld en geluid.”

Warmoeskerkens interesse voor Dante ontstond vorig jaar, toen het zevenhonderd jaar geleden was dat de Italiaan overleed. De classicus kende weinig van zijn werken, maar al lezende kwam hij erachter dat Dante veel mytische wezens uit de Griekse en Romeinse tijd in zijn gedichten heeft verwerkt. “Dat was een trigger van mij om er verder in te duiken en mee aan de slag te gaan.”

Abstracte gegevens

In zijn bewerking van het tijdloze Divina Commedia wordt Warmoeskerken bijgestaan door de Antwerpse singer-songwriter Elly Kellner, de Bergse choreografe Emmeley Tunders en de Brugse schrijfster Julie Rogiest. Een groep van ruim dertig spelers zal te zien zijn in kostuums, die Warmoeskerken met zes anderen maakt in zijn atelier aan de Engelsestraat. “De kleding vertelt het verhaal.”

Het christelijke aspect uit Dantes werk laat Warmoeskerken overigens achterwege in zijn bewerking. “Ik ben juist op die mythische kant gaan zitten. Wat vertellen de figuren over wat een mens tegenkomt in het leven? Het zijn allemaal verbeeldingen van abstracte gegevens.”

De kleding vertelt het verhaal.

Warmoeskerken laat – net als Dante – zien dat je bepaalde gevoelens kunt ervaren op je levenspad, die je sterker kunnen maken. De ontwerper neemt zijn publiek met zang, dans, spel en een ruime collectie kostuums mee naar de Hel, de Louteringsberg en het Paradijs.

De moraal van het verhaal is volgens hem tijdloos. “Je gaat eerst door een hel, dieper en dieper. Vervolgens klauter je daaruit omhoog. Doordat je dat hebt meegemaakt, kom je tot grotere hoogte en voel je je als mens sterker, voordat je die ellende ervaarde.”

Wisselwerking

Bezoekers dalen af naar de symbolische hel, in de parkeergarage van Gebouw Gemini II aan de Jacob Obrechtlaan. “Het stuk is een wisselwerking tussen beeld en geluid,” aldus Warmoeskerken. “Het publiek moet een link leggen tussen wat ze horen in de muziek en de gesproken teksten en wat ze op het toneel zien gebeuren. Het is iets wezenlijks anders dan een modeshow.”

Warmoeskerkens modetheater Divina Commedia is donderdag, vrijdag en zaterdag te zien. Kaarten kunnen online en aan de deur gekocht worden. Volwassenen betalen €19,50. Kinderen van twaalf tot achttien jaar rekenen €9,50 af. Voor kinderen onder de twaalf jaar is het stuk gratis te zien, hoewel bepaalde scènes als schokkend kunnen worden ervaren.