Bergse Wierlaanflat kan er straks weer 30 jaar tegenaan
De Wierlaanflat wordt verduurzaamd. (Foto: ZuidWest Update)
De flats in de Bergse wijken Gageldonk-Oost en De Warande zijn ruim een halve eeuw oud en voldoen niet meer aan de huidige energienormen. Daarom krijgen de wooncomplexen een facelift: woningcorporatie Stadlander verduurzaamt de flats, waarbij de Wierlaan momenteel als eerste wordt aangepakt.
Door: Han Verbeem
De zogeheten Wilmaflats, genoemd naar de toenmalige projectontwikkelaar Wilma Bouw, zijn in de periode 1969-1971 gebouwd en staan aan de Plejadenlaan, de Wierlaan en de Heijningen. Elke flat bestaat uit 150 eensgezinswoningen, verdeeld over tien etages. Maar de gebouwen dateren uit een tijd dat er over energiebesparing en duurzaamheid nog nauwelijks werd nagedacht.
Isolerende gevelplaten
Inmiddels is dat veranderd en Stadlander werkt aan de verduurzaming van het totale woningbestand. Bij nieuwbouwprojecten, zoals in Fort-Zeekant en Gageldonk-West, bouwt de corporatie al nul-op-de-meterwoningen en wordt gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen. Tegelijk wordt ook het bestaande woningbestand aangepakt, zegt programmadirecteur Marco Bakx. De afgelopen decennia zijn de flatwoningen al regelmatig gemoderniseerd maar nu worden ze extra energiezuinig gemaakt. Ook krijgt de Wierlaanflat een ander aanzien, waarbij de betonnen panelen worden vervangen voor isolerende gevelplaten.
Huurders komen bovendien in aanmerking voor subsidie van het Regionaal Energieloket. De gemeente Bergen op Zoom biedt de bewoners een gratis cadeaubon aan ter waarde van 45 euro. Deze is te besteden aan kleine energiebesparende maatregelen zoals ledlampen, tochtstrips of radiatorfolie.
Komende zomer gereed
Ook in de woningen zelf gaan de werkers aan de slag en dat is vanwege de coronamaatregelen niet zo eenvoudig, legt Bakx uit. “Als blijkt dat een bewoner besmet is of in quarantaine zit, mag er niemand in de woning komen. Dat levert dan weer vertraging op.” Desondanks verwacht Bakx dat de werkzaameden aan de Wierlaanflat de komende zomerperiode zijn afgerond.
Uiteindelijk voordeliger voor bewoners
Stadlander ontkomt er niet aan de kosten voor de verduurzaming door te berekenen aan de bewoners in de vorm van een huurverhoging, aldus de programmadirecteur van Stadlander. “Maar daar staat dan wél een lagere energierekening tekenover, en het is beter voor het mileu. Aan het eind van de streep levert het allen maar voordelen op. Stadlander heeft de verduurzaming van de flat vooraf overlegd met de bewoners en meer dan 70 procent is vóór de aanpak.