Beschermheilige bij strooiveld Katholieke begraafplaats
Bij het strooiveld op de Rooms Katholieke begraafplaats aan de Mastendreef staat sinds kort een monument met de beeltenis van de beschermheilige van Bergen op Zoom. Met het strooiveld en het beeld speelt de begraafplaats in op een groeiende vraag naar een plek om gecremeerde overledenen te herdenken.
Het strooiveld is vorig jaar aangelegd op de begraafplaats. “We kregen er veel vraag naar. Mensen konden wel het een urn laten bijzetten of het as verstrooien bij het naastgelegen crematorium, maar een Rooms Katholiek strooiveld was er niet”, zegt beheerder Mark Masereeuw. Nabestaanden kunnen nu het as van hun gecremeerde overledene uitstrooien op het veld. Tot nu toe was het veldje slechts omheind met borderranden. “Het bestuur was nog op zoek naar een beeld waar alle namen op gezet konden worden. Pastoor Paul Verbeek kwam met het idee om een beeld van Gertrudis van Nijvel te plaatsen.”
Beschermheilige
Gertrudis van Nijvel wordt gezien als beschermvrouwe van de stad Bergen op Zoom. De Sint-Gertrudiskapel aan de Scheldelaan in het zuidwesten van de stad is opgedragen aan Gertrudis van Nijvel. Hetzelfde geldt voor Sint-Gertrudiskerk aan de Grote Markt. Afbeeldingen in het glas-in-lood van deze kerk tonen het leven van Sint Gertrudis. Het verhaal gaat dat de heilige ook een rol speelde in het verdrijven van ratten en muizen. Aan de voet van het beeld zijn daarom knaagdieren afgebeeld.
Namen
Naast het beeld staat aan weerszijde een zerk waarop de namen van de overledenen gezet kunnen worden. Volgens Masereeuw is er op iedere zerk ruimte voor driehonderd namen, zeshonderd in totaal dus. De beheerder is erg trots op de ontwikkeling. “We spelen hiermee in op de behoefte die nabestaande hebben aan een plekje om te herdenken en bloemen neer te leggen”, zegt hij. “Je hoeft hier geen verstrooiing gedaan te hebben, sommige mensen verstrooien bijvoorbeeld op zee”
Inzegening
Het strooiveld wordt officieel in gebruik genomen in het weekend van open monumentendag. Op zondag 11 september vindt er om 14.00 uur een inzegening plaats door pastoor Paul Verbeek. De begraafplaats is bovendien het hele weekend toegankelijk, zodat mensen de nieuw ontwikkelde historische route kunnen wandelen en de talrijke monumenten kunnen bekijken.
Lees ook: Bestuur begraafplaats is op zoek naar verhalen Lees ook: Opnieuw sanering Bergse begraafplaats: geen explosieven, wel asbest