Wouw

Betaalbare starterswoningen Geerhoek moeten vergrijzing tegengaan

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Geerhoekgebied in Wouw gaat op de schop. De gemeente Roosendaal denkt, samen met betrokken bewoners, na over een nieuwe invulling van de buurt. Iets wat er volgens hen zeker moet komen, zijn jongerenwoningen. “Het is een visie, maar nog geen concreet bouwplan,” aldus wethouder Inge Raaijmakers.

De gebiedsvisie is in drie sessies samengesteld. Diverse partijen, zoals de Dorpsraad en Vitaal Wouw, konden hun zegje doen. Ook omwonenden hadden inspraak. Zij willen graag een rustig, verkeersveilig en groen woongebied. Bovenaan het lijstje staan betaalbare jongerenwoningen.

Buurtbewoner Yvonne Doggen hoopt daarmee dat Wouw niet vergrijst. “We willen een mooi dorp blijven met allerlei voorzieningen.” Ze is erg blij met de nieuwe school, waar toekomstige Wouwse kinderen heen kunnen. “Dorpen zijn enorm belangrijk als het gaat om leefbaarheid”, vult wethouder Inge Raaijmakers aan.

Op zichzelf

Ook Buurthuis de Geerhoek is belangrijk voor de leefbaarheid. Die verhuist naar het voormalige Univépand. Het oude Geerhoekgebouw gaat plat. Volgens beleidsambtenaar Wouter Wille biedt het bestaande pand namelijk geen mogelijkheden voor koop- of huurwoningen. “Met de sloop kunnen er betaalbare woningen gerealiseerd worden, voor jongeren. Zij willen op zichzelf wonen in Wouw. Wij maken dat mogelijk.”

De gemeente wil er, samen met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een appartementencomplex met twee woonlagen gaan bouwen. Hier kunnen veertien jongeren in terecht. “Op deze manier blijven het jongerenwoningen en worden ze niet voor twee keer de marktwaarde verkocht, als er een jongere uit gaat”, liet Hidde Poppelaars van het jongereninitiatief Wouw (z)onder Dak aan wethouder Raaijmakers weten. Ook het voormalige gebouw van basisschool De Stappen biedt mogelijkheden voor woningen.

Overigens eisen de buurtbewoners wel dat woningen niet te veel op elkaar gestapeld staan en niet hoger worden dan zes meter. Op die manier kunnen zij van het groen blijven genieten. “We blijven tenslotte Roosendaal Natuurstad”, aldus Raaijmakers.

Samenspraak

De komende tijd vindt er een participatief vervolgtraject plaats, om verdere invulling te geven aan de gebiedsvisie. Ook Wouw (z)onder Dak wordt hierbij betrokken. “Zij hebben in het eerdere proces niet deelgenomen. In samenspraak met de jongeren gaan we bepalen over het aantal en type woningen.”

De planvorming gaat al gauw driekwart tot een jaar duren. “Maar dat is de prijs die je betaalt voor participatie”, concludeert Wille.

Lees ook: Jongeren uit Nispen willen betaalbare starterswoningen: ‘Wij willen koste wat het kost hier blijven wonen’