Roosendaal

Bewoners en ondernemers van Roosendaalse Molenstraat delen frustraties met gemeente

Eén van de leegstaande panden in de Molenstraat.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tientallen mensen verzamelden zich maandagavond bij café JaxX aan de Roosendaalse Molenstraat. Bewoners en ondernemers uit de straat, raadsleden, wethouder Evelien van der Star en Burgemeester Han van Midden kwamen bijeen. En dat was met een reden: de bewoners en ondernemers kregen die avond tijdens een wandeling door de Molenstraat de kans om te laten zien welke problemen zij in hun straat ervaren.

Onder het genot van een klein hapje en een drankje verzamelde de groep zich in JaxX. “Ik ken hier helemaal niemand”, bekent een ietwat tengere vrouw. “We moeten dit eigenlijk veel vaker doen, zo leren we eindelijk onze buurt kennen”, zegt een man tegen zijn partner. Het moment in het café creëert verbinding, en dat is precies de bedoeling van deze avond, meent wethouder Van der Star.

Het samenzijn is alleen niet zomaar georganiseerd. Het gaat namelijk niet goed in de Molenstraat. Er is veel leegstand, veel overlast en veel criminaliteit. De straat ligt niet voor niets in een van de achterstandswijken van Roosendaal. Met de door de gemeente georganiseerde inloopavond is het de bedoeling dat alle problemen gedeeld worden, en er gezamenlijk wordt gezocht naar eventuele oplossingen die bij kunnen dragen aan een betere en veiligere leefomgeving. “En dat moeten we echt samen doen”, zegt de wethouder. “Met deze vorm van participeren trekken we mensen uit hun bubbel.”

Wandeling

Hoe verder de wandeling door de Molenstraat vordert, hoe duidelijker het wordt. Een groot onderdeel van de problemen wordt veroorzaakt door de overbevolking van sommige huizen en appartementen. Het gaat vaak om vele arbeidsmigranten die samen worden gepropt in een kleine ruimte. Alle betrokkenen zijn het erover eens dat het om schrijnende situaties gaat, maar ook de oorzaak zijn van de vele overlast. “Openbaar dronkenschap, geweldsdelicten, geluidsoverlast, ze hebben zelfs seks met elkaar in de steegjes”, wordt er verteld.

Maar aan pandjesbazen kan de gemeente niet zoveel doen. “We zijn wel bezig met een wijziging in de verhuurconstructies”, legt burgemeester Van Midden uit. “Dat houdt in dat panden straks niet meer zomaar mogen worden opgesplitst in kamers.” Positief nieuws dus voor de toekomst. “Maar aan de bestaande panden kunnen we helaas niet zoveel doen, je mag bestaand recht namelijk niet zomaar intrekken. Dat is juridisch super moeilijk. Daarom pakken we het geleidelijk aan.”

Meldmoe

Begin juli deed café JaxX-eigenaresse haar verhaal aan ZuidWest Update. “Dit is niet mijn stad van tien jaar geleden”, vertelde ze toen. En cijfers van de gemeente en de politie laten zien dat er na een aantal jaren van daling inderdaad weer een stijgende lijn te zien is in het aantal misdrijven binnen het gebied van de Molenstraat. “Die dalende lijn is er eigenlijk niet echt geweest”, geeft Van der Star toe. “Mensen waren eerder meldmoe. Dat verandert nu, mensen willen weer meldingen maken.”

Het maken van meldingen is iets wat burgemeester Van Midden enorm belangrijk vindt. “Maak van álles wat er in jullie straat gebeurt een melding via de BuitenBeter App”, roept hij de mensen toe. “Hoe meer meldingen, hoe duidelijker de problemen worden, hoe beter we kunnen handelen. We hebben als gemeente geen toverstaf om alle problemen in één keer weg te toveren, maar met zijn allen hebben we misschien een klein toverstafje waardoor we er in ieder geval mee kunnen beginnen.”

Lees ook: Frustratie om overlast in Molenstraat: ‘Het wordt met de dag erger’ Lees ook: Gemeente zet eerste stappen om problemen in Roosendaalse Molenstraat tegen te gaan