Bewoners maken zich zorgen over sociale woningnood Willemstad

De vesting Willemstad (foto: Shutterstock)
De woningnood in Willemstad is erg hoog, zo blijkt uit cijfers van woningcorporatie Woonkwartier. Zo slaagt slechts 0,5% van de woningzoekenden in het vinden van een woning in Willemstad. De vereniging Hart voor Willemstad heeft nu een dringend verzoek ingediend bij de gemeente Moerdijk.
Sietse Maat, bestuurslid van Hart van Willemstad, legt uit dat het woningprobleem leeft in de vestingstad. “Via de stadstafel gaan we met de inwoners in gesprek. Daaruit vingen we vanuit eerst ouderen en later jongeren op dat er veel vraag is naar sociale huurwoningen.” Vanuit die oproep is de vereniging cijfers gaan opvragen bij Woonkwartier. Uit die cijfers blijkt bijvoorbeeld dat iedere vrijkomende woning gemiddeld 233 reacties krijgt. Hierdoor is het voor inwoners van Willemstad haast onmogelijk om een woning in de stad te vinden.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor de woningnood zo hoog is. Allereerst geeft Hart van Willemstad aan dat er een tekort aan sociale huurwoningen is. Daarnaast ziet de vereniging dat er veel mensen van buiten Willemstad in de stad op zoek zijn naar een woning. “Daardoor blijft er voor de oorspronkelijke bewoners van Willemstad geen woning meer over.”
Pilot huisvestingverordening
Hart voor Willemstad heeft hierna contact gezocht met de gemeente Moerdijk door middel van een mail. In deze mail komt de vereniging met een concreet voorstel om 50% van de vrijkomende sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan inwoners van Willemstad. Volgens Maat sluit dit percentage aan bij wat wettelijk is toegestaan. “In verschillende omliggende gemeenten zoals Roosendaal en Rucphen wordt dit al succesvol toegepast.”
In het voorstel vraagt de vereniging daarnaast aan de gemeente om direct te starten met een pilot huisvestingsverordening. “Hierin kan de gemeente criteria zoals de eerder genoemde 50%-regel vastleggen, waaraan ze dus ook moeten voldoen”, zegt Maat. Door middel van de pilot kan volgens de vereniging gekeken worden of deze regel daadwerkelijk leidt tot een verbetering. In de uiteindelijke huisvestingverordening kan de regel dan definitief opgenomen worden.
In een reactie liet de gemeente Moerdijk weten dat de huisvestingverordening onderdeel wordt van het woonprogramma dat eind 2025 wordt gepresenteerd. Ook gaf wethouder Danny Dingemans aan dat er in de plannen voor Willemstad-Oost plek is voor 30% sociale huurwoningen. Hart voor Willemstad juicht deze plannen toe, maar is bang dat deze plannen de acute woningnood niet oplossen. “We hopen echt dat de gemeente zo snel mogelijk actie gaat ondernemen”, vertelt Maat.
Verzoek bij het college
Daarom heeft de vereniging nu een verzoek bij de gemeenteraad ingediend. “Het verzoek is aangemerkt als een C-stuk, waardoor het college van B&W van de gemeente Moerdijk er mee aan de slag gaat”, vervolgt Maat. Het bestuurslid hoopt wel dat het ook in de gemeenteraad behandeld gaat worden. “Ik heb al wat contact gehad met verschillende partijen en die begrijpen onze problemen.” Zodra de vereniging een reactie van de gemeente heeft gekregen gaat het weer met de inwoners van Willemstad in gesprek. “Tot die tijd wachten we het rustig af”, sluit Maat af.