Bewoners Roosendaals protestkampje boos op wethouder Theunis
Nu weten ze het nog redelijk op temperatuur te houden, op het protestkampje. Of dat straks nog steeds lukt..? (Foto: Christian Traets Fotografie)
De problemen waar de bewoners van het Roosendaalse protestkampje aan de Turfvaartsestraat mee te maken krijgen, groeien volgens henzelf bijna met de dag. Inmiddels begint de verstandhouding met de gemeente steeds meer een juridisch conflict te worden. Joke Mentzij, woordvoerder van de thuisloze woonwagenbewoners, is woest op wethouder Toine Theunis. Die houdt zich volgens haar aan geen enkele afspraak.
Door: Hans-Jorg van Broekhoven
Namens de bewoners van het kampje is onlangs door hun advocaat een brief gestuurd naar het Roosendaalse college. Met onder meer de klacht dat de gemeente maar niets van zich laat horen. Wel is volgens Mentzij medegedeeld dat de termijn waarop wethouder Theunis uiterlijk met oplossingen zou komen, is opgeschoven van 1 naar 14 oktober. Verder is niet gereageerd op het schrijven van hun jurist.
Levensgevaarlijk
De bewoners van de groenstrook ontploften onlangs bijna, toen een verslaggever van BN De Stem contact met ze opnam. De krant zou door de wethouder benaderd zijn, vertelt Joke, met het verhaal dat zij het kampje hadden verlaten. “Levensgevaarlijk!”, oordeelt ze. “Een uitnodiging voor vandalen die denken dat het hier leeg is, terwijl hier kinderen slapen.” Er leeft nu nog meer het gevoel dat de wethouder hen tegenwerkt. “Hij is hier nog nooit geweest maar houdt alles tegen. Het huilen staat ons nader dan het lachen.” Ze heeft daarom alle raadsleden en de wethouder een bericht gestuurd, onder meer over zijn uitlatingen richting de krant. “We kregen daarna een mail van PvdA-raadslid Michael Yap. Die vindt het ook niet normaal dat de wethouder dit deed.”
Zelf heeft de sociaaldemocraat een andere lezing. Yap zegt inderdaad te hebben gereageerd maar niet met een oordeel over Theunis. Hij vertelt in een korte telefonische reactie zelfs te vinden dat de gemeente juist “heel veel heeft gedaan” voor de woonwagenbewoners op het protestkampje. Alleen al het feit dat ze er zo lang mochten staan is een teken van goede wil, vindt hij. Zijn fractie heeft ook al eens gewezen op overbruggingsregelingen, zoals een tijdelijke woning, “maar daar willen ze niets van weten.”
Rug tegen de muur
Met een kort geding willen de woonwagenbewoners nu alsnog afdwingen dat de gemeente beloften en plichten nakomt. Voor hun gevoel staan ze met de rug tegen de muur, het voelt als laatste redmiddel. “We weten het anders echt niet meer”, klinkt het wanhopig. “We kunnen nergens anders heen. Anders waren we hier met 40 graden in de zomer en soms met noodweer, echt niet gebleven.” De groeiende zorgen betreffen niet alleen de naderende regen en kou. Ook gezondheid speelt parten, legt Joke uit. Ze wijt het aan alle stress dat ze dit voorjaar twee hartstilstanden en een infarct doorstond. Maar ook de sanitaire voorziening zijn een probleem, alleen al verwarmd douchen is een lastige.
Geen reactie
Het college van de gemeente Roosendaal wil verder niet reageren op dit moment, laat woordvoerder Wilma de Jong weten. Er is eerder al uitgebreid gesproken met de bewoners van het protestkampje en daarbij zijn allerlei zaken doorgenomen, legt ze uit. Er ligt bovendien een opdracht van de raad aan de wethouder, die in oktober met een voorstel moet komen. “We zijn volop bezig dat voor te bereiden”, vertelt De Jong. “Wij komen onze afspraken gewoon na tot nu toe.”