Bergen op Zoom

Bewoners WiBoZ stralen op foto’s van Odile

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De 27-jarige Odile Aarts van Picture Perfect Fotografie heeft de bewoners van woongroep WiBoZ uit Bergen op Zoom op de foto gezet. Deze foto’s zijn sinds kort te bewonderen in het Markiezenhof en de bibliotheek. Het doel van de foto’s: laten zien hoe gelukkig de bewoners van WiBoZ zijn.

“Ik vind het een hele leuke foto”, oordeelt WiBoZ-bewoner Sjuul Herrings over de foto die Odile van hem heeft gemaakt. Sjuul staat samen met Stijn en Alfons op de foto, bij een grote pooltafel. “Dat zijn mijn beste vrienden”, zegt hij. “Samen poolen wij graag.” Wie er volgens Sjuul het beste is in poolen? “Stijn”, vertelt hij resoluut.

Eigen keuzes maken

De bewoners vastleggen op locaties waar ze het gelukkigst zijn. Dat is waar Odile voor wilde gaan. “Ik ben regelmatig bij iedereen op bezoek geweest. Eerst bij hun thuis, maar later ook bij hun dagbesteding of hun hobby’s.” Odile is bij WiBoZ terechtgekomen doordat ze het concept van het wooninitiatief zo bewondert. “Het woonconcept is heel vrij. De bewoners mogen echt hun eigen keuzes maken. Zo ziet bijvoorbeeld iedere slaapkamer er heel anders uit.”

Zo staat de kamer van Sjuul vol met instrumenten en heeft hij een lekkere grijze bank. Beste vriend én overbuurman Stijn de Rooij heeft een bruine bank. Maar de keuzes zitten hem niet alleen in de meubels en decoratie. Ze mochten voordat ze in hun kamer trokken bijvoorbeeld zelf beslissen wat voor vloer ze wilden. Er is zelfs iemand die liever een bad wilde dan een douche, en dus kwam er een bad en geen douche in de badkamer.

Odile is een topper.

Dat Odile tijd heeft gestoken in het creëren van een band met de WiBoZ-bewoners is duidelijk. “Odile is een topper”, zegt Stijn. Sjuul noemt Odile een schatje. En van anderen krijgt ze knuffels en high fives. “Een jongen vroeg toen ik langskwam iedere keer weer wanneer ik weer weg zou gaan. Op de dag van de fotoshoot heeft hij dat niet gevraagd, dat vond ik zo bijzonder”, aldus Odile.

Henk de Rooij is voorzitter van WiBoZ en de vader van Stijn. “Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen straalt op de foto’s”, zegt hij. “Het laat zien hoe de bewoners leven bij WiBoZ.”

De expositie

De foto-expositie is mede opgezet dankzij een subsidie van de gemeente Bergen op Zoom. Maar ook het Markiezenhof speelt volgens Odile een belangrijke rol. “We hadden er ook voor kunnen kiezen om de expositie in een buurthuis te hangen, maar in het Markiezenhof kan echt iedereen de foto’s bekijken.” Dat vindt het Markiezenhof ook heel belangrijk, meent Klaartje Rijkers van het Markiezenhof. “We willen dat onze tentoonstellingen voor iedereen toegankelijk zijn.”

Wie de foto’s graag wil zien kan ze bekijken in het Markiezenhof en de bibliotheek. Daar zijn tevens de boekjes te koop die bij de expositie horen. In de boekjes zijn feitjes over de bewoners van WiBoZ te vinden en behind the scenes foto’s.

De uitleg van de expositie in het Markiezenhof.