Bewoners willen deel hoogspanningstracé van tafel
De bewonersgroep Vlietweg en Noordstraat is het absoluut niet eens met de plannen voor het 380 kV tracé ten noorden van Roosendaal. In de laatste variant van de netbeheerder TenneT komen de hoogspanningsmasten en -leidingen zeer dicht bij hun woningen. Wij spraken met John Bressers namens de bewonersgroep en met PvdA-gemeenteraadslid Paul Klaver die hierover vragen heeft gesteld aan het college.
John Bressers woont aan de Vlietweg en voert namens de bewonersgroep het woord. Een spandoek op een hek van het perceel van Bressers maakt gelijk duidelijk waar John en de bewoners voor staan. ‘Hier GEEN 380 kV – tracé’. Deze boodschap is duidelijk zichtbaar vanaf snelweg A17 waar het verkeer voorbij raast. “Wij willen dat dit tracé van de kaart gaat, althans het stuk rond onze woningen. We hebben daarvoor al een alternatief plan ingediend maar daar hebben we tot nu toe nog geen succes mee. Maar we blijven strijden”, aldus Bressers.
Masten tussen A17 en woning Bressers
In het laatstgekozen ontwerp van het tracé komen de masten dicht bij de woning van Bressers. “Aan de zijkant van mijn woning komt de hoogspanningsleiding op 61 meter afstand. Daar gaat hij via een hoekmast naar de achterkant van de woning. Daar bedraagt de afstand 63 meter. Ik val één meter buiten de magneetveldzone en daardoor hebben wij geen recht op enige compensatie.”
Grote schrik
De eerste plannen waren gunstig voor de bewoners van de Vlietweg en Noordstraat volgens Bressers. “De plannen waren altijd gesitueerd aan de westelijke zijde van ons op ruime afstand. Het was voor ons toen een ver-van-mijn-bed-show.” Een aantal jaren terug kreeg één van de bewoners ineens te horen dat het tracé toch een stuk dichter bij hun woningen zou komen. “Eind 2018 kreeg mijn buurman een telefoontje van TenneT dat zijn woning in de magneetveldzone terecht kwam. Hij kwam in aanmerking voor een uitkoopregeling. Snel werden wij ook op de hoogte gebracht door onze buurman. Wij hadden zelf niets gehoord. Dus we zijn toen zelf gaan bellen. Op ons aandringen is er toen een informatieavond gepland. Daar werden wij geconfronteerd met de exacte ligging van dit tracé. Tot grote schrik van ieder.”
Vragen aan het college
De fracties van de ChristenUnie en de PvdA hebben vragen gesteld over het tracé en de gang van zaken. De PvdA-fractie heeft op 5 maart een informatiebijeenkomst bijgewoond. Hier is een nadere toelichting gegeven op het plan van de hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost. Deze bijeenkomst riep voor de PvdA nieuwe vragen op. We spreken Paul Klaver, gemeenteraadslid van de PvdA, aan de Vlietweg: “We zijn in contact getreden met de bewoners van de Vlietweg en de Noordstraat. Onze vragen zijn afgelopen week in de commissie van de gemeente Roosendaal behandeld. Er is toen afgesproken met het college dat we op 7 april opnieuw een bijeenkomst hebben. We gaan dan met TenneT, het ministerie en de samenwerkende overheden in overleg. Ook gaan we dan voor het eerst met de burgers aan tafel die het hier betreft. Met elkaar gaan we kijken of we invloed kunnen uitoefenen op de keuze van het tracé.”
Nog geen gelopen race
Klaver geeft aan dat er nog zeker invloed uit te oefenen is op het huidige plan van het hoogspanningstracé: “We hebben goede contacten hierover gehad met het college. Ook met de betrokken wethouder Toine Theunis. Hij is hier gelijk ingedoken. Hij is hier aan de Vlietweg geweest en heeft gesproken met de bewoners, ook van de Noordstraat. Theunis heeft aangegeven dat hij het maximale wil proberen om de plannen te beïnvloeden. Voor de bewoners maar ook voor de belangen van Roosendaal.”
Ook protest van ondernemers Borchwerf II
Ondernemers van het bedrijventerrein Borchwerf II zijn ook geschrokken van de plannen. De hoogspanningsverbinding komt vlak langs de bedrijven aan de Argon op een smal stuk grond langs de A17. “Met deze ondernemers hebben we ook contact gelegd. Dit zijn natuurlijk weer andere belangen. Belangrijk is wel dat zij ook gehoord worden. Ook hier moeten we kijken of we tot het beste alternatief kunnen komen voor dit tracé”, aldus Klaver.
Bestaande hoogspanningsverbinding zit vol
TenneT is de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Al geruime tijd werkt de netbeheerder samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De bestaande hoogspanningsverbinding zit volgens TenneT aan de maximale capaciteit. Een nieuwe verbinding om extra elektriciteit te transporteren is noodzakelijk. Het tracé komt te lopen tussen Rilland en Tilburg. De ingebruikname staat gepland voor 2030.