West-Brabant

Bibliotheek West-Brabant krijgt meer geld om mensen digitaal vaardig te maken

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Bibliotheek West-Brabant heeft het komende jaar meer geld te besteden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt namelijk 18 miljoen euro beschikbaar aan ruim vierhonderd Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Hier kunnen mensen terecht met vragen over onder andere hun DigiD. “Voor veel mensen is het een wirwar aan instanties.”

IDO-medewerkster Mariëlle van den Diepstraten merkt dat vooral senioren worstelen met digitale vaardigheden. De Corona Check-app roept momenteel veel vragen op. “Hoe moeten ze deze downloaden en hebben ze wel de juiste update?” De bibliotheek helpt hen daarbij.

Mensen die niet beschikken over een smartphone, kunnen bij het IDO een coronabewijs op een A4’tje aanvragen. “Wij zijn de papieren vluchtstrook.”

Navigatiebank

Voor veel mensen is het een wirwar als zij vragen hebben over bijvoorbeeld de Corona Check-app, het CBR, hun AOW of DigiD. “Wij weten bij welke instantie ze iets aan kunnen vragen.”

Van den Diepstraten is blij met het extra geld dat beschikbaar komt voor de ‘navigatiebank’, zoals zij het noemt. De bibliotheek besteedt dit aan laagdrempelige cursussen en webinars, om meer mensen digitaal vaardig te maken.