Bijen hebben een nieuw onderkomen in Steenbergen

De eerste bijenburcht van Steenbergen is woensdagmiddag feestelijk geopend door buurtbewoners en wethouder Maurice Remery tijdens de groene inspiratiemarkt. De burcht, liggend tussen de Emmastraat en Wilhelminastraat, is de week ervoor tijdens NLdoet in elkaar gezet. Het ‘bijenhotel’ moet de biodiversiteit stimuleren, want de Aziatische Hoornaar vormt daar een bedreiging voor.
Rond 14.00 uur was de start van de groene inspiratiemarkt. Aanwezigen konden er honingwijn proeven, uitleg krijgen over bijen en de Aziatische Hoornaar en honing, bijenwas en andere bijenproducten kopen. Aan de kinderen is ook gedacht. Zij konden een workshop ‘Maak je eigen wormenhotel’ volgen. Om drie uur kwam de wethouder aan om de bijenburcht officieel te openen. Tussen twee struiken hing een lintje wat Remery samen met een buurtbewoner doorknipte. “Het is erg mooi geworden”, zegt de wethouder.
Historische materialen
Op zaterdag 15 maart, tijdens de NLdoet Dag, ging de bouw van start. Kunstenaar Hans Hanssen is de maanden in aanloop naar de bouw bezig geweest met het ontwerp van het bijenhotel. De burcht bestaat uit verschillende onderdelen. “We hadden een oproep gedaan in de wijkvereniging. Daar komen dus een paar spullen vandaan, maar de meeste spullen zijn verzameld door de Stadsarcheologie”, vertelt Caren Vermaat, initiatiefnemer bijenburcht. Zij kwamen volgens Vermaat met veel historische spullen aan, zoals ijsselsteentjes, nokvorsten, oud-hollandse dakpannen en materialen die afkomstig waren uit oude kastelen en burchten uit de omgeving.
De burcht moet de biodiversiteit gaan bevorderen, want zowel bijen die in de grond ‘leven’ als bijen die nestelen boven de grond kunnen er terecht. Het overlevingsproces van de bijen heeft volgens imker Kees Dogge weer impact op ons. “Tachtig procent van de bloemen die bestuift moeten worden, worden bestuift door bijen. Dus als er geen bestuivende insecten meer zijn, dan hebben wij in feite geen appels, pruimen, kersen aardbeien meer. Dan hebben we dus een groot probleem.” En dat probleem lijkt dichterbij te komen met de komst van de Aziatische Hoornaar.
Aziatische Hoornaar
“Het is een alleseter en heeft geen vijanden”, dat is volgens Dogge de kortste samenvatting van de Aziatische Hoornaar. Het dier is twintig jaar geleden in Frankrijk aangekomen en is nu vier jaar al in Nederland. Voor insecten vormt hij op dit moment de grootste bedreiging. “Hij eet alle insecten op om zijn nest te voeden. Zo’n nest bestaat uit twintigduizend werkers met één koningin en die moeten eten.” Het beestje is te herkennen aan zijn zwarte lijf met gele strepen en gele pootjes.
De kasten zijn een soort McDonalds Drive-in.
Dogge ziet de hoornaren als eerste bij de bijenkasten aankomen. “De kasten zijn in feite een soort McDonalds Drive-in. In totaal eten ze zo’n dertig tot zestig procent honingbijen. De overige insecten bestaan uit onder andere vliegen, libellen, spinnen, wespen en vlinders.” Dit vormt een groot gevaar voor de biodiversiteit, aldus de imker. Hoewel de bijenburcht de biodiversiteit in het gebied verbetert, biedt het bijenhotel geen bescherming tegen de alleseter. Daarom roept Dogge iedereen op om alert te blijven op de Aziatische Hoornaar. “Wees alert, spoor hem op en probeer ‘m te vernietigen. We moeten hem met z’n allen zo spoedig mogelijk te vinden en doden.”
