West-Brabant

Bijenbufferstrook ziet er mooi uit, en is nuttig voor beestjes en boer

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Langs landbouwpercelen in West-Brabant ligt duizenden kilometers aan bufferstroken. Op deze smalle stukken land mogen boeren geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Dankzij een groep samenwerkende partijen, waaronder het waterschap, kunnen boeren gratis bij-vriendelijke zadenmengsels krijgen om in te zaaien op deze stukken grond. Afgelopen jaar was ruim 150 kilometer ingericht als bijenbufferstrook. Na de feestelijke aftrap van afgelopen week, moeten er nog veel meer kilometers bloemenpracht bijkomen.

Het Bijen Bufferstroken Project zet zich in om het leefgebied voor wilde bijen en andere bestuivers te verbeteren. “In Nederland hebben we 358 bijensoorten, waarvan de helft op de rode lijst staat. Dat betekent dat ze bedreigd worden”, vertelt Riny van Empel, coördinator Bijenlandschap West-Brabant. “Met deze bufferstroken creëren we voedsel en nestgelegenheid voor bijen.”

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen onder andere het waterschap, boerenorganisaties en financiële partners zoals de Rabobank. “We hebben 154 kilometer bijenbufferstroken aangelegd en willen dat dit jaar verdubbelen”, zegt Van Empel enthousiast.

Voedselketen

Voor boeren zoals Joris Bruurs uit Baarle-Nassau zijn de stroken niet alleen ecologisch, maar ook maatschappelijk waardevol. Zijn melkvee- en akkerbouwbedrijf doet mee aan het project. “De voedselketen begint bij de kleine bestuivers. Daarom is het ook in ons eigen belang om hieraan mee te doen”, zegt hij. “Bovendien krijgen we veel complimenten van mensen die langsfietsen.”

Bruurs hoeft bovendien nauwelijks kosten te maken. De bufferstroken liggen op grond waar vanwege Europese regels toch al geen bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Dankzij sponsoren zoals de Rabobank worden de zaden gratis verstrekt.

Feestelijke start

Tijdens de aftrap op het erf van Bruurs is een speciaal informatiebord onthuld, waarmee voorbijgangers gewezen worden op het project. Karin van den Berg van Waterschap Brabantse Delta benadrukt het belang van samenwerking. “De bufferstroken verbeteren niet alleen de biodiversiteit, maar dragen ook bij aan de waterkwaliteit. Dat is waar wij ons als waterschap voor inzetten”, licht ze toe.

De Rabobank draagt met een cheque van €21.000 ook bij aan het project. “Het is onze manier om winst terug te geven aan de maatschappij en de biodiversiteit en het klimaat te verbeteren”, zegt Jacques Verhees, adviseur Food & Agri bij de bank.

Bloemenlint

De komende maanden kunnen boeren in West-Brabant zich aanmelden om zadenmengsels te ontvangen, specifiek afgestemd op verschillende soorten landbouw. “Ik hoop dat we dit jaar nog meer stroken kunnen aanleggen en West-Brabant transformeren tot één groot bloemenlint”, besluit Van Empel.