Bergen op Zoom

Bijna jaar na schietdrama missen nabestaanden Marlous (39) en Romy (14) nog elke dag

Marlous (links) en Romy (rechts)

Redactie Redactie

“Naarmate de dag dichterbij komt dat het een jaar geleden is, krijgen de nabestaanden van Marlous en Romy het nog zwaarder.” Volgens woordvoerder Niels Dekker denken de nabestaanden van de slachtoffers van het schietdrama in Rotterdam nu vaak terug aan de laatste dagen dat ze er nog waren.

Zaterdag 28 september is het precies een jaar geleden dat Marlous (39) en Romy (14) op gruwelijke wijze uit het leven werden gerukt. Nadat verdachte Fouad L. eerst brand zou hebben gesticht in zijn eigen woning aan het Heiman Dullaertplein, belde hij aan bij zijn buurvrouw Marlous waar hij haar en haar dochter doodschoot.

Volgens Niels Dekker van Namens de Familie, onderdeel van Slachtofferhulp Nederland, is de vraag hoe het met de nabestaanden van Marlous en Romy gaat, een lastige. “Ze houden zich wel staande en hebben heel veel steun aan partners, familie en vrienden. Toch neemt dat niet weg dat er ook heel vaak moeilijke momenten zijn. Het gemis is er elke dag”, vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Extra steun

Waar de herinneringen aan 28 september 2023 deze week weer extra krachtig zijn, ziet Dekker ook dat de steun uit de omgeving extra krachtig is. “Ze krijgen nog meer appjes en berichtjes. Het is heel mooi dat mensen daaraan denken.”

“Toch zullen ze het uiteindelijk zelf moeten doen, zelf moeten doorgaan. Dat gaat met pieken en dalen. Bij alle ‘eerste keren’ zijn de herinneringen natuurlijk extra vers, bijvoorbeeld op verjaardagen. De nabestaanden vertellen verder dat bij blije momenten het gemis zich ook laat gelden. Dat geeft ze dan een heel dubbel gevoel. Ze hadden die momenten graag gedeeld met Marlous en Romy en dat kan nu niet.”

Niet aanwezig bij zitting

Andere momenten waarop de nabestaanden werden geconfronteerd met de dood van Marlous en Romy waren de eerste pro-formazittingen van het afgelopen jaar. Bij deze zittingen was verdachte Fouad L. nog geen enkele keer aanwezig. “Sommige nabestaanden willen hem wel in de rechtszaal zien, maar het is zeker niet zo dat ze staan te trappelen.”

Of hij bij de volgende pro-formazitting wel aanwezig is, blijft nog de vraag. Deze zitting vindt plaats op 30 september, twee dagen na de dag waarop het schietdrama precies een jaar geleden is. “Dat is natuurlijk heel wrang, maar dat is nou eenmaal zo met de planning van een rechtbank. Ze krijgen op deze manier veel te verduren binnen twee dagen.”

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint in januari. Dat de nabestaanden hopen dat Fouad L. nooit meer op vrije voeten komt, kan volgens Dekker “iedereen wel invullen”.

Dit is een artikel van RTV Rijnmond.