Roosendaal

Bijzonder concert en oude legervoertuigen bij herdenking bevrijding Roosendaal

Legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijden in colonne over polderweg

De colonne in 2021 met legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog (foto: Dutch Polar Bears)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal en de omliggende dorpen herdenken de bevrijding dit jaar opnieuw met kransleggingen, een bijzonder concert en een Bevrijdingsroute met oude legervoertuigen. De activiteiten zijn van donderdag 27 oktober tot en met zaterdag 29 oktober. Als eerste is er een bijzonder bevrijdingsconcert met live orkestmuziek, zang en verhalen. Er zijn kransleggingen in alle dorpskernen van de gemeente Roosendaal. En The Dutch Polar Bears organiseren een rondrit met ongeveer 50 oude legervoertuigen door de regio.

Het is 78 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd uit handen van het Duitse leger. Voor Roosendaal en omgeving gebeurde dat van 26 tot en met 30 oktober 1944. Een paar maanden later kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog en was ook de rest van Nederland bevrijd. In de gemeente Roosendaal wordt de herdenking herdacht met verschillende activiteiten.

‘Zo klinkt vrijheid’ in verhalen van drie generaties

Op donderdag 27 oktober is er een bijzonder bevrijdingsconcert in schouwburg De Kring in Roosendaal. Muziekvereniging Roosendaal brengt dan het stuk ‘Zo klinkt vrijheid’. Het muzikale verhaal volgt drie generaties die op hun eigen manier verschil maken of hebben gemaakt. Er doen 80 muzikanten aan mee en er zijn afwisselend muziek, zang en gesprekken te horen.

‘Zo klinkt vrijheid’ is een voorstelling voor alle leeftijden. Er is een show om 18.30 uur voor gezinnen en jongeren. En om 20.30 uur richt de voorstelling zich op volwassenen en veteranen. Je kunt kaarten bestellen op de website van De Kring. Ze kosten 3 euro 75 en dan krijg je er een consumptie bij.

Bevrijdingsroute live volgen op sociale media

Op vrijdag 29 oktober zijn de meeste kransleggingen. Burgemeester Han van Midden maakt een ’s middags een ronde langs de dorpen. Hij gaat kransen leggen bij de oorlogsmonumenten in Wouw, Wouwse Plantage, Nispen, Heerle en Moerstraten. Ook in Roosendaal is een kranslegging, maar dat is pas op zaterdag. Dan is er een ceremonie op het Kadeplein, waar het monument staat voor de Polar Bears, de bijnaam van een Britse divisie die heeft meegeholpen onze regio te bevrijden.

Het meest zichtbare deel van de herdenkingen is op zaterdag 29 oktober. Dat rijden zo’n 50 oude legervoertuigen in colonne door de gemeente Roosendaal. Deze Bevrijdingsroute is georganiseerd door The Dutch Polar Bears, een groep jonge Roosendalers die de herinnering aan de Britse militairen in ere wil houden. Het is de tweede keer dat de Bevrijdingsroute wordt gereden. Nieuwe bijzonderheid dit jaar, is dat je de colonne live kunt volgen via de sociale media-accounts van The Dutch Polar Bears. Hierdoor kun je precies in de gaten houden wanneer de legervoertuigen langs komen rijden.

Stopplekken waar je de voertuigen langer kunt bekijken

De colonne stopt bij alle oorlogsmonumenten in de stad en de dorpen voor een korte ceremonie. Ook zijn er onderweg twee plekken waar de stoet langer stopt. Daar kun je de voertuigen dus van dichtbij bekijken. Dat is bij het oorlogsmonument in Moerstraten en bij de Tolbergvijver in Roosendaal. Als het weer goed genoeg is, vliegen er ook oude vliegtuigen over van Vliegend Museum Seppe; een fly-by. De complete Bevrijdingsroute en alle informatie staan op de website van de gemeente Roosendaal.

Aan het einde van de Bevrijdingsroute stopt de colonne op het Kadeplein in Roosendaal. Daar is om 16.00 uur een uitgebreidere ceremonie bij het Polar Bear-monument. Er zijn dan toespraken van de burgemeester en de voorzitter van The Dutch Polar Bears. Ook is er muziek van een koperensemble van Muziekvereniging Roosendaal en Jim Wildhagen speelt het Taptoesignaal. Er zijn kransleggingen en stadsdichter Babette van Rijt-de Wijs draagt een gedicht voor. Ook zijn er leerlingen van de Norbertus-Gertrudis Mavo die de Polar Bear geadopteerd hebben.